eggs

Torcik jogurtowy

Torcik jogurtowy

Lista składników:

Ciasto:
4 jaja #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 3/4 szklanki mąki orkiszowej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1/2 szklanki erytrytolu
– sok z połowy cytryny (wskazówka: zanim wyciśniesz sok z cytryny, sparz ją i otrzyj skórkę z jej połowy – przyda się do kremu)

Krem:
– 250 g serka mascarpone
– 180 g jogurtu naturalnego
– 1/4 szklanki cukru pudru
– skórka otarta z połowy cytryny

Torcik jogurtowy

Witajcie Kochani! Stęskniłem się za Wami! Nawet nie zauważyłem, jak po świątecznym szaleństwie weszliśmy w etap szaleństwa sylwestrowego – oczywiście w bardzo kameralnym gronie. 😉 Jak u Was w Nowym Roku? Bo ja myśląc, że odetchnęliście już od nadmiaru świątecznych potraw, przygotowałem dla Was przepis na jagodowy torcik. Mam nadzieję, że będziecie chcieli go przygotować ze mną krok po kroku. Przepis zostawiam Wam poniżej, jestem pewien, że ta propozycja świetnie sprawdzi się do kawki. Wypróbujcie koniecznie! 🙂

Pierwszą czynnością za jaką zabierzemy się przy przygotowywaniu tego torcika będzie oczywiście upieczenie biszkoptu do niego. Biszkopt to nasz fundament, bez niego ani rusz.
Jak w wielu przypadkach zaczynamy od nagrzewania piekarnika do temperatury 180 st. C., a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Żeby papier ciaśniej przylegał do ścianek tortownicy możemy sobie pomóc przez jego zgniecenie i zmoczenie, a następnie odciśnięcie nadmiaru wody. Teraz do misy wbijamy jajka i łączymy je z erytrytolem. Do tej czynności najlepiej użyjmy miksera, potrzebujemy uzyskać gęsty, gładki krem. Miksowanie powinno nam zająć ok. 8 minut. Dobrze napowietrzona masa biszkoptowa to podstawa do pięknie wyrośniętego spodu. W następnym kroku do masy stopniowo dodajemy mąkę orkiszową oraz dodatek mąki ziemniaczanej i sok cytrynowy. Miksujemy na wolnych obrotach i dość krótko, żeby nie stracić puszystości masy, którą uzyskaliśmy wcześniej. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy i wygładzamy szpatułką. Pieczemy przez 30-35 minut.

Kiedy nasze ciasto jest w piekarniku, możemy zabrać się za przygotowanie kremu. W misie łączymy ze sobą jogurt z serkiem mascarpone, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Miksujemy na średnich obrotach, niezbyt długo, a następnie odkładamy do schłodzenia do lodówki.

Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzony biszkopt – górę oraz jego boki – smarujemy obficie kremem jogurtowym i posypujemy jagodami i jeszcze raz wstawiamy całość do lodówki.

SmacznEGGo! 🙂