#PANKURAK

Praktyczny przewodnik
po jajkach

Zaczynajmy!

kurak

Budowa jajka kurzego

Skrętki - Chalazy

Spiralne skręcone włókna białkowe, które utrzymują żółtko z zarodkiem w stałym położeniu.

Tarcza zarodkowa

Z niej powstaje zarodek.

Żółtko

Materiał zapasowy, który umożliwia rozwój zarodka

Komora powietrzna

Zapas powietrza umożliwający wymianę gazową z zawartością jajka, w miarę upływu czasu powiększa się.
skład jajek

Skorupka

Twarda otoczka wapienna, chroni zarodek przed wyschnięciem i uszkodzeniami mechanicznymi.

Białko

Białko jajowe to koloidalny roztwór białek wypełniający wnętrze jaja.

Osłonka

Przepuszczalna dla gazów, wody i elektrolitów, chroni zarodek przed bakteriami oraz amortyzuje.
następna

Oznaczenia jajek

Sposób chowu

  1. Jaja z hodowli ekologicznej
  2. Jaja z chowu wolno-wybiegowego (kury znoszą jaja na grzędach, ale mają stały dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu)
  3. Jaja z chowu ściółkowego (kury trzymane są w budynkach hodowlanych, bez wybiegu)
  4. Jaja z chowu klatkowego

Kraj produkcji

PL

Polska

DE

Niemcy itp.

Weterynaryjny numer identyfikacyjny fermy

oznaczenia numeryczne jajek

Kod województwa

Kody województwa

Kod powiatu

Kod zakresu działalności

Kod fermy

następna

Klasa wagowa jajek

Klasa wagowa jajek
następna

Wartości odżywcze jajek

1 jajko kurze o wadze 50g dostarcza dzienną dawkę zapotrzebowania na:

  1. kwas foliowy 9%
  2. selen 27%
  3. witaminę A 8%
  4. witaminę B12 25%
  5. żelazo 6%
  6. cholinę 23%
  7. energię 4%
  1. wartości odżywcze
  2.  
  3.  
  4.  
  5.  
  6.  
  7.  
  8.  
  1. ryboflawinę 15%
  2. witaminę B6 4%
  3. białko 13%
  4. cynk 4%
  5. fosfor 11%
  6. witaminę E 2%
  7. witaminę D 9%
Kaloryczność: 75kcal
Cholesterol: 50mg
następna

Gotowanie jajek

jajko na miękko

Na miękko

1,5min - 3min

jajko na twardo

Na twardo

3min - 6min

jajko przegotowane

Jajko przegotowane

- na skorupce pojawia się
kredowa powłoka,
a żółtko ma zielony pierścień

tabela czasowa gotowania jaj
następna

Świeżość jajek

Jak rozpoznać, czy jajko jest świeże?

jajko świeże

Jajko świeże

Skorupka

czysta

Żółtko

okrągłe,
mało ruchliwe,
położone centralnie

Białko

gęste, przejrzyste

Komora powietrzna

mała, ciemna

jajko świeże

Jajko nieświeże

Skorupka

marmurkowata

Żółtko

powiększone ruchliwe,
bywa przylepione do skorupki,
rozlewa się

Białko

rzadkie, o zielonym odcieniu

Komora powietrzna

powiększona, jasna