eggs

Tarta z serem i bor贸wkami

Tarta z serem i bor贸wkami

Lista sk艂adnik贸w:

Ciasto:
– 200 g m膮ki orkiszowej
– 50 g m膮ki kukurydzianej
3 偶贸艂tka z jaj #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 150 g mas艂a klarowanego
– 4 艂y偶ki ksylitolu

Krem:
– 500 g sera ricotta
– 3 艂y偶ki ksylitolu
– bor贸wki do udekorowania tarty (ok. 1/2 – 3/4 szklanki)

Tarta z serem i bor贸wkami

Witajcie Kochani! 馃檪 To kolejny raz, kiedy spotykamy si臋 w mojej #PANKURAK-owej kuchni. Wok贸艂 panuje ju偶 bardzo 艣wi膮teczna atmosfera. S膮 ju偶 choinki lampeczki, Miko艂ajki. Powoli zaczynamy te偶 my艣le膰 o 艣wi膮tecznych przepisach, o nowo艣ciach, kt贸re zaprosimy do naszego sto艂u. W 艢wi臋ta na naszych sto艂ach b臋dzie wiele prawdziwych smako艂yk贸w. Dlatego te偶, 偶eby nikt nie poczu艂 si臋 pomini臋ty, zdradz臋 Wam dzi艣 przepis na kruch膮 tart臋 z serem i bor贸wkami w fit ods艂onie. 馃檪

Tradycj膮 jest ju偶 fakt, 偶e wi臋kszo艣膰 moich przepis贸w jest prosta. Taki te偶 b臋dzie i ten, a co za tym idzie pierwsz膮 czynno艣ci膮, jak膮 powinni艣my wykona膰 jest w艂膮czenie piekarnika i nagrzanie go do temperatury 180 st. C.

Do przygotowanej miski przesiewamy nasze dwa rodzaje m膮k, dosypujemy ksylitol i pokrojone na kawa艂ki mas艂o. Ca艂o艣膰 wyrabiamy, a偶 masa stanie si臋 tak sypka jak na kruszonk臋. Na samym ko艅cu dopiero do kruszonki dodajemy 偶贸艂tka jajek, kt贸re spoj膮 uzyskan膮 mas臋.

Form臋 do pieczenia tarty b膮d藕 tortownic臋 o 艣rednicy ok. 22 cm smarujemy odrobin膮 mas艂a. W ten spos贸b u艂atwimy sobie p贸藕niejsze wyjmowanie ciasta z formy i nic si臋 do niej nie przyklei.

Kiedy forma jest ju偶 nat艂uszczona wyk艂adamy do niej przygotowane ciasto, a nast臋pnie wylepiamy nim sp贸d i boki formy. Naszym celem jest przygotowanie sobie z ciasta foremki na krem. Sp贸d tarty nak艂uwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Sp贸d po upieczeniu odstawimy do wystygni臋cia.

Ser ricotta przek艂adamy do miski, dodajemy do niego ksylitol. Najlepiej je艣li w tym przypadku b臋dzie on mia艂 form臋 pudru. Ser i s艂odzid艂o miksujemy do uzyskania g艂adkiego, puszystego kremu. Krem przek艂adamy na wystudzony sp贸d i przed nami ostatnia prosta. Wierzch ciasta dekorujemy bor贸wkami, a nast臋pnie ch艂odzimy w lod贸wce ok. 2,5 h.

SmacznEGGo! 馃檪