Tamagoyaki
czyli omlet po japońsku
Lista składników:
– 4 jajka #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 50 ml łyżki mirin lub sake
– 30 ml ciemnego sosu sojowego
– 25 g cukru
– 1/4 czerwonej papryki
– 1/4 zielonej papryki
– sól do smaku
– masło klarowane do smażenia
Tamagoyaki
czyli omlet po japońsku
Dzień dobry, dzień dobry! 🙂
Po raz kolejny spotykamy się w mojej kuchni! W swoich przepisach chcę Wam przedstawiać potrawy z kuchni różnych zakątków świata. Dzisiaj pomyślałem o charakterystycznym omlecie japońskim, który nosi nazwę tamagoyaki. Prawda, że brzmi azjatycko? Być może już kiedyś jedząc sushi spotkaliście się z nim, ale czy próbowaliście go przygotować w swojej kuchni? Jeśli nie, to zapraszam Was do zaczerpnięcia wiedzy z przepisu poniżej i wspólnego zmierzenia się z tym zadaniem. 🙂
Jeśli macie taką możliwość to do smażenia omletu użyjcie prostokątnej patelni – właśnie takich używa się do przyrządzenia tej potrawy w Japonii. Natomiast jeśli taką nie dysponujecie, to posłużcie się tradycyjną, okrągłą patelnią. Przygotowując posiłki dbamy również o ich wygląd, ale przecież i tak najbardziej liczy się smak. Dlatego nie czekajmy już ani chwili dłużej i idźmy pokucharzyć. 😉
Paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, wycinamy gniazda nasienne i oczyszczamy z pozostałych pojedynczych nasionek. Tak przygotowaną kroimy w dość drobną kosteczkę.
Jajka wybijamy pojedynczo do miseczki i przelewamy do większej miski po każdym wybiciu. Dodajemy do nich przygotowaną ilość cukru, sosu sojowego oraz mirin. Całość delikatnie doprawiamy solą.
Do połączenia składników w misie możemy użyć miksera na najniższych obrotach lub najzwyczajniej w świecie połączyć wszystko rózgą kuchenną. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a na koniec dosypujemy pokrojoną paprykę i jeszcze raz łączymy z masą jajeczną.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Ogień na kuchence zmniejszamy dość mocno – dzięki temu unikniemy możliwości przypalenia się omletu, która jest większa ze względu na obecność cukru w masie.
Teraz zacznie się największa zabawa, ponieważ sekret omletu Tamagoyaki polega na umiejętnym składaniu omletu i wylewaniu kolejnych warstw, które połączą się z poprzednimi.
W pierwszym kroku smażenia omletu całą powierzchnię patelni wylewamy cienko masą. Po krótkim czasie zobaczysz, że omlet ścina się. Wówczas używając szpatułki zaczynamy zwijać omlet w rulon i dociskamy go do boku patelni. Następnie wylewamy na patelnię kolejną warstwę masy i postępujemy tak samo z rolowaniem. Postępujemy według tych kroków do czasu aż zabraknie nam masy jajecznej.
Na koniec zdejmujemy ostrożnie omlet z patelni i przekładamy na deseczkę, na której kroimy go w ślimaczki. Idealna opcja na wakacyjne śniadania!
SmacznEGGo! 🙂