eggs

Szakszuka ze szparagami i serem fetą

Szakszuka ze szparagami i serem fetą

Lista składników:
– 4 pomidory bez skórki z puszki
3 jaja #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 2 ząbki czosnku
– 4 szaparagi
– 100 g sera feta
– masło klarowane do smażenia
– szczypta kminu rzymskiego
– szczypta ziół prowansalskich
– sól i pieprz do smaku
– świeże liście bazylii
– szczypta chili (opcjonalnie)

Szakszuka ze szparagami i serem fetą

Szakszuka jest tym rodzajem potrawy, który ma tyle przepisów, ilu kucharzy. Eksperymenty w kuchni od dawna przynosiły nam nowe smaki, dlatego tym razem chcę Wam pokazać, że szakszuka to nie tylko jajka i pomidory. Tę potrawę można modyfikować na wiele sposobów i dodawać do niej to, co lubimy najbardziej. Dzisiaj zdecydowaliśmy się na jej odsłonę ze szparagami i serem feta. Jeśli jej raz spróbujecie, to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że zostanie w Waszym menu już na zawsze. Przepis na nią to prościzna. Zobaczcie sami! 🙂

Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane, a następnie obierz czosnek. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na patelnię. Mieszaj, żeby się nie przypalił. Czosnek przykryj warstwą pomidorów z puszki. Podziel je na mniejsze kawałki na patelni używając do tego drewnianej szpatułki. Przypraw solą i pieprzem, dodaj kmin rzymski, zioła prowansalskie. Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz również dodać szczyptę chili. Dodaj pokrojone na kawałki szparagi. Pozostaw na ogniu do odparowania soku z pomidorów. Nie mieszaj zbyt często. Dzięki temu pomidory nie zamienią się w sos.

Kiedy z pomidorów odparuje już znaczna część wody, wówczas utwórz w nich łyżką małe dołeczki. Do dołeczków wbij po jednym jajku. Jeszcze raz delikatnie przypraw. Posyp jajka pokruszonym serem feta i dopraw pieprzem, a następnie przykryj pokrywką i zostaw tak do czasu, aż zetną się białka, a żółtka pozostaną płynne. Na końcu posyp szakszukę bazylią i podawaj od razu po przygotowaniu.

SmacznEGGo! 🙂