Sernik o smaku mango
spód:
150 g mąki orkiszowej
100 g masła
50 g pudru z erytrytolu
30 g gorzkiego kakao
3 łyżki letniej wody
masa sernikowa:
1 kg twarogu z wiaderka
0,5 kg skyr naturalny
0,5 kg puree z mango (lub miąższu z dojrzałego, miękkiego mango)
5 jajek
100 g mleka w proszku/odżywki białkowej waniliowej
5 łyżki skrobi ziemniaczanej
150 g erytrytolu/ksylitolu
polewa:
5 łyżek puree z mango
2 łyżka pudru z erytrytolu
250 g skyr naturalny
Sernik o smaku mango
Witajcie Kochani! Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Z tego też powodu postanowiłem, że i w naszej kuchni dobrze byłoby poczuć powiew świeżości. A co nam tę świeżość może przynieść? Owoce! One zawsze są ku temu najlepszym rozwiązaniem. Postawimy też na jedno z najbardziej klasycznych, sprawdzonych ciast i połączymy te dwie sprawy w jedną słuszną. Sernik o smaku mango. Jego smak trafi w gusta najbardziej kapryśnych wielbicieli fit słodkości. Zaczynajmy! 🙂
Formę do pieczenia o średnicy ok. 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dla ułatwienia przed wyłożeniem formy arkusz papieru można zmoczyć pod wodą. Odmierzone ilości składników przeznaczonych na spód sernika przełożyć do misy i zagniatać to momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie ciasto wyłożyć na spód blaszki i jej boki na wysokość ok 2-3 cm. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C, a następnie włożyć do niego blaszkę z ciastem i podpiec przez 15-18 min.
W czasie kiedy spód sernika będzie się podpiekał, przygotuj masę, którą wypełnisz formę, powstałą z ciasta.
Mango obierz ze skórki, wyjmij pestkę i zmiksuj na mus. Do musu dodaj twaróg oraz skyr. Wymieszaj składniki. W kolejnym kroku do powstałej masy dodaj jajka, erytrytol oraz mleko w proszku i skrobię ziemniaczaną. Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do foremki z ciasta, ale bez wyjmowania jej z blaszki i ponownie wstaw do piekarnika na ok. 1 h. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest już dobrze upieczone i w razie potrzeby dodaj mu jeszcze kilka minut w piekarniku.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika i po jego wystudzeniu, oblej je polewą przygotowaną z dokładnie połączonych ze sobą składników: musu z mango, skyru i etytrytolu. Odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
SmacznEGGo! 🙂