eggs

Sałatka z jajkiem sadzonym

i sosem musztardowo - miodowym

Sałatka z jajkiem sadzonym

Lista składników:
Sałatka:
– ok. 1/3 opakowania mixu sałat
– 1/2 awokado
– 75 g ciecierzycy
1 jajko #PANKURAK z chowu ekologicznego
– nasiona granatu do posypania (ilość wedle uznania)
– sól i pieprz do smaku

Sos musztardowo – miodowy:
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku

Sałatka z jajkiem sadzonym

i sosem musztardowo - miodowym

Witajcie w sobotę z samego rana! Już od dawna serwuję Wam tutaj przepisy, ale dopiero teraz dotarło do mnie, że nigdy wcześniej nie pojawił się tutaj wpis z jajkiem sadzonym. Sadzone potrafi zrobić każdy z nas, więc przepis mógłby wydawać się banalny. To fakt, ale co gdyby go trochę urozmaicić? Dziś prezentuję Wam jajko sadzone podane na sałatce ze składników, które tworzą idealny śniadaniowy pakiet białkowo – tłuszczowy. Dopełnieniem całości staje się tutaj przepyszny sos musztardowo – miodowy. Takiemu śniadaniu się nie odmawia. Spróbujcie koniecznie! 🙂

Przygotowania naszego śniadania zaczniemy od sosu. Jeśli zrobimy go na samym początku, to zyskamy na jego smaku. Jego składniki przegryzą się ze sobą i będą miały czas, żeby oddać to co najlepsze. Do miseczki wlewamy oliwę i dodajemy do niej musztardę i sok cytrynowy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Najlepiej dwa razy. Jeśli nie posiadasz praski, postaraj się drobniutko go posiekać, a potem rozetrzeć na desce ostrzem noża. Tak obrobiony czosnek również dodaj do powyższych składników i dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw do przegryzienia. Sos możesz też przygotować w słoiczku. Wymieszanie składników będzie łatwiejsze, jeśli będziesz mógł zakręcić słoiczek i posłużyć się nim jak shakerem.

Na duży talerz wyłóż odpowiednią ilość mixu sałat. Jeśli lubisz, do mixu możesz dodać też roszponkę lub rukolę. Wszystko zależy od Ciebie! 🙂 Umyte awokado przekrój na pół. W części, której nie będziesz używać pozostaw pestkę, żeby ochronić je przed ściemnieniem. Połowę bez pestki oddziel od skórki i pokrój na plasterki oraz wyłóż na sałatę. Awokado posyp ziarnami ciecierzycy i sięgnij po słoiczek z sosem. Wylej jego zawartość na talerz.

Powoli zaczyna się coś dziać. Przejdźmy więc do gwoździa naszego programu czyli jajka. Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę oliwy, a następnie wybij jajko. Postaraj się, żeby żółtko pozostało nienaruszone. Smaż na średnim płomieniu pod przykryciem około 3 minuty, dzięki czemu uzyskamy jajko sadzone z cudownie płynnym żółtkiem. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i delikatnie przełóż jajko na sałatkę. Do dopełnienia sałatki pozostał nam już tylko granat. Obsyp jajko jego nasionami. Przypraw solą oraz pieprzem do smaku i zajadaj, dopóki jest ciepłe!

SmacznEGGo! 🙂