eggs

Sałatka grillowa

Sałatka grillowa

Składniki:
– mix sałat (wybierz swój ulubiony)
– 100 g krewetek
5 jaj #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 2 pomidory
– papryka czerwona
– pół pęczka rzodkiewek
– czarne oliwki
– oliwa do polania
– 1 pół łyżki masła
– odrobina posiekanej natki pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku

Sałatka grillowa

Czy wszyscy już wiedzą jaki to dzień dzisiaj mamy? Pierwszy dzień lata. Choć pogoda może letniej nie przypomina, to i tak proponuję Wam na wieczór smaczną sałatkę, która doskonale uzupełni menu grillowe. Przepis na nią nie jest wcale trudny, a dodatkowo bardzo szybko ją przyrządzicie.

Na samym początku zajmiemy się krewetkami. W sklepach znajdziecie krewetki, które są już oczyszczone i wstępnie przygotowane do dalszej obróbki. Mimo wszystko po ich rozmrożeniu szczególną uwagę zwróćcie na ich dokładne oczyszczenie z końcówek jelit i ogonków.

Po oczyszczeniu krewetek rozgrzej masło na patelni. Po chwili dodaj na nią przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj krewetki, posyp posiekaną natką pietruszki. Smaż krótko z jednej i z drugiej strony, aż krewetki staną się białe.

Mix sałat wsyp do dużej misy. Paprykę pokrój w paseczki, jajka w ósemki, pomidorki w grubą kostkę. Rzodkiewki w talarki, a oliwki na plasterki. Tak przygotowane składniki dodaj do sałaty. Przypraw solą i pieprzem, polej oliwą i wymieszaj. Na wierzch sałatki wyłóż krewetki.

SmacznEGGo! 🙂