eggs

Sałatka brokułowa z jajkami

pomidorami i serem feta

Sałatka brokułowa z jajkami

Lista składników:
500 g brokułów
6 jajek #PANKURAK z chowu ekologicznego
2 pomidory
1 opakowanie sera feta
słonecznik łuskany
koperek do dekoracji

Sos:
1 duży jogurt naturalny
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz

Sałatka brokułowa z jajkami

pomidorami i serem feta

Ta sałatka brokułowa z jajkami to kolorowe wspomnienie lata, z którym powoli się już żegnamy. Zieleń brokułów, czerwień dojrzałych w słońcu pomidorów, wyrazista barwa żółtek i biel sera sprawia, że każdy chętnie sięga po swoją barwną porcję. A wszystko to polane aromatycznym sosem czosnkowo – jogurtowym. Niebo w dziobie! Szybko się ją przygotowuje i równie szybko znika. Spróbujcie sami!

Jajka ugotuj na twardo, obierz i odstaw do wystygnięcia. Brokuły podziel na różyczki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą, a następnie ostrożnie wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 4 minuty. Po tym czasie odcedź i tak samo jak to było w przypadku jajek odstaw w chłodne miejsce. Kolejny krok to sparzenie pomidorów w celu pozbycia się ich skórek. Umyj pomidory, a następnie natnij nożem robiąc krzyżyk po stronie przeciwnej do szypułki. Ostrożnie na łyżce wkładaj pomidory pojedynczo na kilkanaście sekund do gotującej się wody. Skórka powinna pęknąć dalej wzdłuż nacięcia, ułatwi Ci to jej usunięcie. Po takim przygotowaniu pomidory pokrój w grubą kostkę.

Możesz teraz wrócić do jajek i pokroić je w ósemki, a następnie zacząć układać warstwy w misie. Na samym spodzie ułóż połowę różyczek brokułów, później jajka i znów resztę brokułów. Następnie wyłóż pomidorki i pokrojony w kostkę ser feta (aby ser dobrze kroił się w kosteczki i przy tym nie kruszył, można na „chwilę” włożyć go do zamrażarki).

Do zwieńczenia naszego dzieła potrzebujemy jeszcze sosu. Do miseczki przelej jogurt naturalny, przypraw solą, pieprzem, dodaj cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Aby nadać sosowi gładką konsystencję możesz dodać do niego łyżkę majonezu, ale nie jest to konieczne. Wymieszaj składniki ze sobą i polej nim warstwy w misie. Na sam koniec upraż słonecznik. Wysyp go na suchą patelnię w takiej ilości, aby przykryła dno cienką warstwą. Zacznij podgrzewać. Bardzo łatwo doprowadzić do przypalenia ziaren, dlatego ciągle mieszaj słonecznik, aby nabrał tylko brązowawego koloru. Gotowy słonecznik pachnie bardzo intensywnie, wówczas zdejmij patelnię ze źródła ciepła i przesyp ziarna na sos. Udekoruj koperkiem.

Sałatka brokułowa z jajkami poleca się zarówno na obiad jak i na kolację! Smacznego!