eggs

Placuszki cukiniowe z serem feta

Placuszki cukiniowe z serem feta

Lista składników:
Masa cukiniowa:
– 2 średniej wielkości cukinie
– 100 g sera feta
– ok. 80 g – 100 g mąki kukurydzianej
2 jajka #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 1 ząbek czosnku
– posiekany koperek
– sól i pieprz do smaku

Sos:
– 1 mały kubek jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– posiekany koperek
– sól, pieprz do smaku
– szczypta cukru

Opcjonalnie do dekoracji:
– liście rukoli
– pomidorki kotajlowe

Placuszki cukiniowe z serem feta

Hej Kochani! Z okazji naszego kolejnego spotkania w mojej pysznej kuchni zapraszam Was dzisiaj na ucztę pełną smaku świeżej, najlepiej zebranej prosto ze swojego ogródka cukinii. Ale spokojnie, cukinia od Pani z Waszego ulubionego warzywniaka albo pobliskiego bazarku też idealnie się sprawdzi. No to nie czekajmy już dłużej. Do dzieła! 🙂

Jak zwykle zasada jest jedna. Ma być łatwo i pysznie! Dzisiaj tej zasady w żadnym wypadku nie będziemy łamać. Na samym początku dokładnie myjemy cukinię pod bieżącą wodą i nie obieramy jej. Ścieramy ją na tarce z dużymi oczkami. Dzięki zachowanej skórce przemycimy do naszego dania więcej witamin, a także kolorów. 🙂 Startą cukinię mocno odsączamy w rękach lub używając do tego np. gazy. Odciśnięte wiórki przekładamy do misy. Dodajemy do nich przygotowaną ilość sera feta, mąki, wbijamy jajka. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Jeden ząbek dodajemy do pozostałych składników, a drugi przekładamy do miseczki, w której będziemy przygotowywać sos. Cukinię doprawiamy solą, pieprzem i aromatycznym, świeżym, posiekanym koperkiem.

Dokładnie mieszamy do czasu połączenia się składników.

Na patelnię dodajemy masło klarowane i rozgrzewamy na małym ogniu. Następnie na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką masę cukiniową i formujemy małe placuszki. Smażymy je cierpliwie z obu stron.

Podczas smażenia się placuszków dokończymy nasz sos. Do przeciśniętego wcześniej czosnku dodajemy jogurt naturalny, posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Mieszamy.

Usmażone placuszki przekładamy na chwilę na ręczniczek papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Placuszki układamy na talerzu, dodajemy sos. Można udekorować rukolą i pomidorkami koktajlowymi.

SmacznEGGo! 🙂