eggs

Pieczone pączki

Pieczone pączki

Lista składników:
100 ml mleka (ważne, aby było ciepłe)
50 g świeżych drożdży (można użyć drożdże instant – ok. 15 g)
370 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
1 płaska łyżeczka soli
3 jajka #PANKURAK z chowu ekologicznego
175 g miękkiego masła
ulubiona konfitura, dżem lub kostki czekolady
polewa czekoladowa lub cukier puder do dekoracji

Potrzebne będą też:
papilotki (ok. 15-20 sztuk)

Pieczone pączki

Zachciało mi się pączków i pomyślałem, że dziś zrobimy je trochę inaczej. Pieczone pączki to fit pączki, bez zbędnych kalorii i smażenia na oleju. Z czystym sumieniem można zjeść takich więcej. Nie pozwólcie im zbyt długo na siebie czekać. No to do dzieła 🙂

Na samym początku przygotowań wyjmij drożdże z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Następnie wymieszaj z nimi ciepłe mleko, dodaj do mieszanki łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia.

Kolejnym etapem naszych przygotowań będzie przesianie mąki do dużej miski. Do mąki dosyp cukier, sól i wymieszaj wszystko razem. Następnie do misy wlej rozczyn drożdży i całość delikatnie połącz przy użyciu łyżki. Do powstałej masy stopniowo dodawaj jajka i wyrabiaj ręką tak długo, aż ciasto stanie się gładkie i delikatne (powinno to zająć ok. 5-10 minut).

Kiedy nasze ciasto jest już dobrze wyrobione, to najwyższa pora, aby dodać do niego miękkie masło. Kolejny raz wyrabiaj je ręką, aż będzie sprężyste i błyszczące od dodanego tłuszczu. Na koniec przełóż kulę ciasta do miski, przykryj ją ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, tak jak to było z zaczynem drożdżowym. Tym razem jednak na dłuższy czas, bo aż na godzinę.

Po upływie godziny, kiedy ciasto jest już wyrośnięte, wyłóż je na stolnicę, ale wcześniej nie zapomnij, aby oprószyć ją mąką. Inaczej Twoje ciasto przyklei się do stolnicy. Powyrabiaj ciasto przez chwilę, dzięki temu pozbędziesz się z niego pęcherzyków powietrznych. Potem rozwałkuj na stolnicy placek o grubości ok. 1 cm i wycinaj z niego kółka. Możesz do tego użyć okrągłej foremki lub po prostu szklanki. Na środek wyciętego kółka połóż łyżeczkę ulubionej konfitury lub kostkę czekolady, złącz boki palcami, a następnie uformuj kulkę i przełóż do papilotki, pamiętając by część, która była sklejana znalazła się na dole.

Papilotki z pączkami gotowymi do upieczenia przełóż na blaszkę, a kulki ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym wcześniej piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie studź przez 10 minut, a następnie posyp cukrem pudrem.