eggs

Naleśniki na słono

z jajkiem, awokado i rukolą

Naleśniki na słono

Lista składników:

Ciasto naleśnikowe:
– 1 szklanka mąki gryczanej
– 1 szklanka mleka o niskiej zawartości tłuszczu
– 1 szklanka wody gazowanej
1 jajko #PANKURAK z chowu ekologicznego
– sól do smaku
– olej kokosowy do smażenia

Nadzienie na 1 naleśnik:
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
1 jajko #PANKURAK z chowu ekologicznego ugotowane na twardo
– 1/2 awokado
– garść liści rukoli
– sól do smaku

Naleśniki na słono

z jajkiem, awokado i rukolą

Naleśniki – wszyscy je lubimy i goszczą w naszych kuchniach bardzo często. Podawane na wiele sposobów, najczęściej ze słodkimi dżemami, owocami, bitą śmietaną. Dzisiaj postaraliśmy się o zmianę kierunku i tym samym chcemy Wam przestawić naleśniki na słono w wersji fit z pysznym nadzieniem z awokado, rukoli i oczywiście jajek. Zaczynajmy! 🙂

Przygotuj dużą misę i umieść w niej wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, a następnie dokładnie wymieszaj je ze sobą. Możesz w tym celu użyć miksera. Gotowe ciasto wylewaj na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem kokosowym. Smaż z obu stron do czasu, aż się zarumienią.

Naleśniki zsuwaj z patelni na talerz i odstawiaj do przestygnięcia, zanim zawiniesz w nie farsz.

Kiedy naleśniki ostygną, posmaruj każdy jedną łyżką jogurtu naturalnego. Staraj się nie dojeżdżać do samych brzegów. Delikatnie posyp solą, a następnie na środku ułóż jajko pokrojone w plasterki oraz awokado. Awokado przed wyłożeniem możesz pokroić tak jak jajko na kawałki lub lekko rozgnieść widelcem. Na koniec dołóż listki rukoli. Zwiń naleśnik w rulon. Postaraj się, żeby farsz ciasno przylegał do naleśnika.

SmacznEGGo!

PS Nie przejmuj się, jeśli pierwszy naleśnik zdjęty z patelni nie będzie nadawał się do użycia. 😉