eggs

Lemon curd

czyli krem cytrynowy

Lemon curd

Lista składników:
– 2 cytryny
2 całe jajka #PANKURAK z chowu ekologicznego
2 żółtka z jajek #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 7 łyżek erytrytolu lub innego słodzidła
– 2 łyżki oleju kokosowego (można użyć też rzepakowego)

Lemon curd

czyli krem cytrynowy

Kto jeszcze nigdy nie jadł lemon curd, ten nie wie, ile ten smak jest wart! Spójrzcie tylko na ten deser. Czy trzeba jeszcze kogoś przekonywać o jego świetności? Orzeźwiające cytryny przypomną Wam, jak smakuje lato! Po co dłużej czekać? Lemon curd idealnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów, ale wspaniale nadaje się też do tart. Możesz go również połączyć z jogurtem. Na pewno odkryjecie też nowe sposoby na jego wykorzystanie. Łapcie przepis! 🙂

Cytryny dokładnie umyj za pomocą szczoteczki i sparz w gorącej wodzie. Zanurzaj je w niej na ok. 1 minutę. Następnie zetrzyj na tarce skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok.

Przygotuj garnuszek i miseczkę, które posłużą Ci do kąpieli wodnej. Do garnuszka nalej wody i doprowadź do jej zagotowania, a do miseczki wlej olej, żeby się rozgrzał. Następnie do oleju dodaj erytrytol i startą skórkę z cytryn. Podgrzewaj tak długo, aż całkowicie rozpuści się nasze słodzidło.

2 jajka wybij do szklanki, a z pozostałych dwóch oddziel żółtka od białek. Nie przestając mieszać składników połączonych w miseczce, dodaj do nich kolejno najpierw dwa całe jajka, a następnie żółtka i sok z cytryn. W dalszym ciągu mieszaj. Doprowadź mieszankę do zagotowania. Gotuj tak długo, aż krem uzyska gęstość, jaka Ci odpowiada.

Dla tych, którzy chcieliby otrzymać idealnie gładką konsystencję kremu mamy radę. Przetrzyjcie uzyskany krem przez sitko, żeby wyeliminować miąższ pochodzący z soku cytrynowego.
Osobiście jednak uważam, że nadaje on jeszcze lepszego smaczku deserowi. 😉

SmacznEGGo! 😀