Jajecznica
w wersji indyjskiej
Lista składników:
– 10 jajek #PANKURAK z chowu ekologicznego
– oliwa do smażenia
– 1 średnia cebula
– 3 ząbki czosnku
– 4 cm imbiru
– 70 g groszku (może być z puszki lub mrożony)
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka garam masali
– 125 ml wody
– sól i pieprz do smaku
– sok z limonki
– szczypiorek i świeża kolendra do udekorowania
Jajecznica
w wersji indyjskiej
Kto już wstał? Ręka do góry! W dzisiejszej przepisowej propozycji na śniadanie znajdziecie jajecznicę, jakiej jeszcze nie znacie. Z racji tego, że aktualnie podróżowanie po świecie jest nieco utrudnione, pozostają nam równie ciekawe i pyszne podróże smakowe do odległych państw świata. Dzisiaj wypadło na Indie. No to zaczynajmy! 🙂
Jajecznica jaka jest, każdy widzi. Pewnie wielu z Was tak pomyśli lub już pomyślało. Tymczasem jestem pewien, że taka jej odsłona będzie dla Was nowością. Przygotowania rozpocznij od posiekania cebulki na bardzo drobne kawałeczki i przeciśnięcia ząbków czosnku przez praskę. Kawałek przygotowanego imbiru zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie rozgrzej na patelni oliwę i zrzuć na nią przygotowane składniki. Mieszaj i podsmażaj do czasu, aż cebulka zacznie się delikatnie brązowić. W kolejnym kroku do przypraw na patelni dodaj groszek i znów, lecz tym razem krócej, podsmażaj. Ta część powinna trwać ok. 2 minuty, jeśli groszek, który wybrałeś jest mrożony. W przypadku groszku z puszki niech będzie to ok. 1 minuta na podsmażenie.
Przygotuj małą miseczkę bądź szklankę oraz dużą misę na jajka. Wybij jajko do miseczki. Jeśli upewnisz się, że skorupka w całości została usunięta i żadna jej część nie wpadła do miseczki, przelej jajko do dużej misy, a czynność z wybijaniem powtórz ze wszystkimi przygotowanymi jajkami.
Kiedy wszystkie jajka zostaną już wybite i znajdą się w misie, użyj trzepaczki i ubijaj je, żeby uzyskać ciecz o jednolitym kolorze. Do roztrzepanych jajek dolej wodę oraz wsyp przyprawy – kurkumę i garam masalę oraz dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Wylej na patelnię z groszkiem i przyprawami roztrzepane jajka i smaż na wolnym ogniu ciągle mieszając. Kwestię ścięcia pozostawiam tu Twoim upodobaniom, dlatego sam wybierz najbardziej odpowiedni dla Ciebie moment na zdjęcie patelni z ognia.
Gotową jajecznicę wyłóż na talerz i posyp świeżo porwaną kolendrą. Możesz również skropić ją delikatnie sokiem z limonki.
SmacznEGGo! 🙂