eggs

Ciasto Snickers

Ciasto Snickers

Lista składników:
720 g herbatników tzw. petitków
1 puszka masy kajmakowej lub krówkowej o smaku waniliowym
70 g orzeszków ziemnych smażonych i solonych
150 g masła orzechowego
200 g masła

Potrzebne będą też:
Budyń:
1 litr mleka
2 żółtka z jajek #PANKURAK
3 pełne łyżki mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru

Polewa:
100 g czekolady deserowej
2 łyżki oleju roślinnego

Ciasto Snickers

To będzie chyba najpyszniejszy przepis jaki do tej pory tutaj zawitał, a przy tym wszystkim to ciasto wcale nie wymaga wielkiej wiedzy kucharskiej i poradzi sobie z nim każdy. Najgorsze w całym etapie przygotowania jest jedynie oczekiwanie na jego schłodzenie. Reszta to łatwizna! 🙂

Zacznij proces przygotowywania ciasta od przyrządzenia domowego budyniu.

Do jednej szklanki mleka dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także cukier i wymieszaj dokładnie rózgą kuchenną. Pozostałą część mleka doprowadź do zagotowania, a kiedy zacznie kipieć wlej do niego przygotowane wcześniej mieszankę i natychmiast zacznij dokładnie mieszać do momentu ponownego zagotowania. Następnie zdejmij garnek z budyniem z ognia, przełóż do misy i odstaw do wystudzenia. Wskazówka: aby na budyniu nie zrobił się kożuch warto na misę naciągnąć warstwę folii spożywczej.

Kolejny krok w przepisie to przygotowanie kremu. Do miski włóż miękkie masło i zacznij je miksować. Po paru minutach ubijania stanie się jaśniejsze i napuszone. Do takiego masła stopniowo dodawaj budyń i ciągle ubijaj, a później połącz też z połową puszki masy kajmakowej i całą porcją masła orzechowego.

Na końcu pozostaje już tylko warstwowe ułożenie składowych w formie do pieczenia (najlepiej ok. 25 cm x 36 cm), którą uprzednio warto wyłożyć papierem do pieczenia. Na sam spód ułóż herbatniki i układaj je naprzemiennie z kremem, aby uzyskać ok. 5 warstw. Najwyższą warstwę (postaraj się by były to herbatniki – tak będzie Ci łatwiej) posmaruj pozostawioną wcześniej masą kajmakową.

Wierzch ciasta posyp posiekanymi orzechami i pokruszonymi herbatnikami oraz polej mieszanką roztopionej czekolady i oleju. Schłodź w lodówce, a potem już tylko delektuj się smakiem.