eggs

Brownie z czerwonej fasoli

Brownie z czerwonej fasoli


Ciasto:
– czerwona fasola z puszki (ok. 350 g po odsączeniu z zalewy)
4 jajka #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 2 banany
– 1/2 szklanki oleju kokosowego
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki erytrytolu
– 50 g gorzkiej czekolady
– 3 czubate łyżki kakao
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
– 50 g gorzkiej czekolady
– 2 łyżki mleczka kokosowego
– erytrytol (opcjonalnie do smaku)

Brownie z czerwonej fasoli

Brownie z czerwonej fasoli to było moje kolejne zaskoczenie w kuchni. Pamiętacie makaroniki i ciasto marchewkowe? No właśnie! 😉 Razem z brownie tworzą smaczne i nietuzinkowe trio! Tym razem nie byłem już tak zaskoczony, bo wiedziałem, że w kuchni Pani Kurakowej może zdarzyć się wszystko. Cierpliwie poczekałem, aż ciasto wyszło z pieca i razem je spróbowaliśmy. Rozpływało się w dziobie. To ciasto to kolejny strzał w dziesiątkę. Nie bójcie się zaryzykować! Zapraszam do przepisu! 🙂

Pisałem Wam już o tym kiedyś, ale przypomnę jeszcze raz. Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki, z których będziemy korzystać miały temperaturę pokojową. To klucz do udanego wypieku! 🙂

Przygotuj odpowiednio dużą misę, w której wygodnie będzie Ci się mieszać składniki. Następnie odlej zalewę z puszek z fasolą, a samą fasolę opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do miski. Obierz banany, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do fasoli razem z olejem kokosowym. Całość zblenduj bardzo dokładnie, żeby otrzymać gładki mus. Blendowanie może zająć kilka minut. Najważniejsze jest to, żeby składniki idealnie się ze sobą połączyły. Do powstałego musu dodaj jajka, erytrytol, sodę oraz proszek do pieczenia i jeszcze raz blenduj przez ok. 2 minuty.

W osobnym garnuszku rozpuść gorzką czekoladę, dodaj do niej odpowiednią ilość kakao oraz zalej mlekiem. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie odstaw, żeby trochę ostygło.
Kiedy czekoladowy krem nie będzie już tak bardzo gorący, dodaj go do przygotowanej wcześniej masy fasolowej i znów zblenduj.

Blaszkę, w której będziesz piec brownie z czerwonej fasoli, wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej do niej otrzymaną masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez 50 minut.
Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika. Pozwól mu tam ostygnąć.

W czasie kiedy ciasto będzie stygło, możesz przygotować polewę. Gorzką czekoladę roztop w kąpieli wodnej, a mleczko kokosowe podgrzewaj w garnuszku obok. Kiedy czekolada będzie płynna dolej ją do mleczka i wymieszaj podgrzewając. Opcjonalnie dodaj erytrytol. Przygotowaną polewę wylej na ciasto.

Smacznego!