Babka cytrynowa
z dodatkiem maku
Składniki:
Ciasto:
– 250 g mąki kukurydzianej
– 150 g ksylitolu (ok. 3/4 szklanki)
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 250 jogurtu naturalnego
– 125 g masła klarowanego
– 4 jaja #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
– skórka cytrynowa otarta z dwóch cytryn
– 90 g maku
Lukier:
– 100 g ksylitolu (ok. 1/2 szklanki)
– 1 łyżka wody
– 1 łyżka soku z cytryny
Babka cytrynowa
z dodatkiem maku
Witajcie moi Mili! Zapraszam Was na kolejny odcinek naszej kulinarnej przygody w mojej kuchni. Dzisiaj na stół zaprosimy niskokaloryczny deser w cytrynowej odsłonie. Babka cytrynowa z dodatkiem maku. Wspaniały orzeźwiający i dodający energii smak do popołudniowej kawki! Czytajcie dalej, a zaraz wszystko stanie się jasne. I banalnie proste jak to zwykle w moich przepisach bywa! 🙂
Ciasto
Spodziewając się prostego przepisu nasze działania w kuchni rozpoczniemy od przygotowania do pieczenia naszego piekarnika. Nastawiamy nagrzewanie na temperaturę 180 st. C z góry i z dołu, i już przechodzimy do konkretów. 🙂
Do miski dodajemy odważone ilości masła i ksylitolu, a następnie ucieramy do momentu, aż będziemy bardzo słabo lub w ogóle nie będziemy wyczuwać grudek słodzidła. Do powstałej masy wbijamy jajka i łączymy przez delikatnie miksowanie do czasu uzyskania puszystości ciasta.
Cytryny przed starciem z nich skórki i wyciśnięciem soku sparzamy w miseczce z wrzątkiem, a następnie dokładnie myjemy szczoteczką. Podczas ścierania skórki pamiętajmy, żeby skupić się tylko na żółtej części. W innym przypadku nasze ciasto będzie miało gorzakwy posmak.
Sok i skórkę, a także jogurt naturalny dodajemy teraz do masy jajecznej. Znów miksujemy. W drugiej misie łączymy ze sobą sypkie składniki naszego ciasta – mąkę i mak oraz proszek do pieczenia. Zmieszane dodajemy do płynnej masy i ostatni raz mieszamy mikserem do czasu równomiernego połączenia się składników.
Formę na babkę lub tortownicę o średnicy ok. 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (świetnie sprawdzi się też okągłe naczynie żaroodporne, w takim przypadku oczywiście pomijamy punkt o wykładaniu naczynia papierem 😉 ).
Ciasto przelewamy do wybranej formy. W razie potrzeby wygładzamy je łyżką.
Formę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę, a następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Lukier
Odważoną ilość ksylitolu przeznaczoną do zrobienia lukru mielimy na puder, a następnie dodajemy do niego wodę i sok z cytryny. Mieszamy do momentu, kiedy w lukrze nie będą widoczne żadne grudki pudru. Lukrem polewamy naszą babkę i ponownie odstawiamy ją do chłodnego miejsca, żeby lukier mógł zastygnąć.
Na koniec pozostaje nam już tylko zrobić kawkę i podać ciasto w jej towarzystwie.
SmacznEGGo! 🙂