eggs

Zupa curry z jajkiem

Zupa curry z jajkiem

Lista składników:
8 jajek #PANKURAK z wolnego wybiegu
– 100 g szpinaku baby
– 200 g marchewki
– 200 g zielonego groszku
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 łyżki mąki
– 0,5 l bulionu warzywnego
– 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
– 2 łyżki przyprawy curry
– 2 łyżki sezamu

Zupa curry z jajkiem

Czujecie już na plecach oddech nadchodzącej zimy? Trzeba się na nią będzie dobrze przygotować. Dlatego dzisiaj spieszę do Was z przepisem, który na tę porę roku nadaje się idealnie. Jest wiosennie kolorowy, pełen bogatych w witaminy warzyw z letnio – jesiennego ogródka i skutecznie rozgrzeje nas, kiedy zmarznięci wrócimy do domu po pracy. Zupa curry z jajkiem poleca się na obiad! Już zdradzam Wam przepis! 🙂

Zacznij od ugotowania jajek twardo (proces gotowania powinien trwać ok. 6 minut). Następnie zalej je zimną wodą, obierz i pokrój na połówki oraz odłóż, żeby wystygły.

Obraną marchewkę pokrój w plasterki lub cienkie paseczki, które będą imitowały makaron. Rozgrzej w garnku masło klarowane i podsmażaj marchewkę przez ok. 5 minut, żeby lekko zmiękła.

Kiedy będzie już gotowa, zasyp ją odmierzoną ilością przyprawy curry oraz mąki. Mieszaj składniki, aż wszystkie dobrze się ze sobą połączą.

W kolejnym kroku do powstałej mieszanki dolej przygotowany wcześniej bulion warzywny oraz powoli dodawaj jogurt naturalny. Doprowadź całość do wrzenia.

Ostatni etap to dodanie do zupy szpinaku baby oraz groszku. Gotowe!

Kiedy zupa curry wyląduje już w talerzu, dodaj do niej połówki wystudzonych jajek oraz posyp sezamem.

Kurza stopa, ale to dobre! 🙂