Tortilla z pastą jajeczno-awokadową
Lista składników:
Pasta:
– 1 awokado
– 4 jajka #PANKURAK z chowu ekologicznego ugotowane na twardo
– 100 g serka śmietankowego lub ziołowego
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka majonezu
– sok z cytryny do smaku
– sól i pieprz
Dodatkowo:
– tortille pełnoziarniste
– kulka mozzarelli
– kilka pomidorków koktajlowych
– kilka plasterków ogórka zielonego
Tortilla z pastą jajeczno-awokadową
Witajcie moi Drodzy! Czwartek sukcesywnie zbliża nas do piątku, a piątek do weekendu! Dlatego też, żeby umilić sobie ten czas oczekiwania postanowiłem, że dziś pokażę Wam przepis na tortillki z pastą jajeczno – awokadową. Przepis jest jak zwykle prosty, a przy tym smaczny i zdrowy. Takie tortillki będą pożywne i idealne na powitanie dnia. Na pewno Wam zasmakują, bo mają bogate wnętrze! 😉
W wersji dla leniwych czy też zapracowanych 😉 używamy gotowych tortilli. Jeśli macie natomiast więcej czasu możecie pokusić się o ich samodzielne przygotowanie. Wówczas będziecie mogli dowolnie dobrać mąki, których użyjecie do ich wypieku.
Do tortilli potrzebna nam będzie pasta jajeczno – awokadowa. Awokado obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, a miąższ rozgniatamy w miseczce używając do tego widelca. Do awokado dodajemy przygotowaną ilość serka, jogurtu oraz majonezu. Całość mieszamy, po czym do masy dodajemy ugotowane na twardo jajka pokrojone w drobną kosteczkę. Pozostało nam już tylko doprawienie pasty. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Patelnię lekko rozgrzewamy, a następnie kładziemy na niej tortillę. Na jej środku kładziemy 2-3 plastry mozzarelli i pozostawiamy chwilę na ogniu. Smarujemy placek pastą z awokado i układamy na nim pokrojone pomidorki i plasterki ogórka. Tortillę zwijamy w rulon i od tej chwili możemy już tylko cieszyć się jej smakiem. 🙂