eggs

Sałatka z serem halloumi

Sałatka z serem halloumi

Lista składników:
– 1 opakowanie roszponki
– 1 długi ogórek
– 1/2 awokado
– 2 średnie pomidory lub pomidorki koktajlowe
– 1/2 średniej czerwonej cebulki
– 1 ser halloumi
– 1 opakowanie łososia lub pstrąga łososiowego wędzonego na zimno
10 jaj przepiórczych #PANKURAK ugotowanych na twardo
– pieprz i sól do smaku
– 5 łyżek oliwy + odrobina do grillowania

Sałatka z serem halloumi

Witajcie moi Mili! Rozpoczęcie roku szkolnego mamy właśnie za sobą. A co za tym idzie – to teraz zacznie się prawdziwa nauka po długiej przerwie od edukacji w szkołach. Jak dowiedziałem się ze swoich źródeł, spora część uczniów chętnie w końcu wraca do szkolnych murów. Żeby nauka wszystkich naszych uczniów przebiegała kolorowo, potrzebujemy zapewnić naszym pociechom zdrowe posiłki, dostarczające im dużo energii, witamin i sił na nadchodzące trudności, z jakimi przyjdzie im się mierzyć. Takim posiłkiem, który spełni wymagania smakowe oraz otworzy wszystkie umysły jest sałatka z grillowanym serem halloumi. Idealnie sprawdzi się też jako box do pracy, bo przecież my dorośli też się wciąż uczymy. Polecam! Nie wyjdźcie bez niej jutro z domu. Jestem pewien, że przypadnie Wam do gustu. 🙂

Jeśli ma to być sałatka z serem halloumi, to jasną rzeczą jest, że w pierwszej kolejności musimy zabrać się za odpowiednią obróbkę tego składnika. Na rozgrzaną patelnię do grillowania wylewamy odrobinę oliwy i przecieramy jej grzbiety za pomocą papierowego ręczniczka. Następnie na patelnię kładziemy ser halloumi i grillujemy z każdej strony po około 3 minuty. Ser powinien się lekko zarumienić na zewnątrz i jednocześnie pozostać miękki w środku.

Do dużej misy wsypujemy umyte listki roszponki, które będą stanowiły bazę naszej sałatki. Następnie ogórek kroimy w plasterki i dodajemy do roszponki. Nie ma konieczności obierania ogórka ze skórki. Awokado kroimy na pół dojeżdżając nożem do pestki w środku. Przekręcamy połówki w rękach. Jedną z nich obieramy ze skórki i kroimy na plastry lub w kostkę. Dorzucamy do misy. Pestkę pozostawiamy w drugiej połowie awokado, żeby nie sczerniało.

Czerwoną cebulkę kroimy na talarki, a przed dorzuceniem jej do misy z pozostałymi składnikami rozdzielamy w dłoniach na mniejsze części. Łososia kroimy na małe kawałki lub rozrywamy nad miską na małe strzępki. Pomidory kroimy w dużą kostkę. Jeśli zdecydowaliśmy się na wybór pomidorków koktajlowych, to wystarczy, że pokroimy je na połówki. Tak samo jak wcześniej, dodajemy do reszty składników.

Zbliżając się do finiszowania naszej sałatki dodajemy do niej pokrojone na połówki przepiórcze jaja. Na wierzch układamy kawałki zgrillowanego sera. Solimy i pieprzymy do smaku oraz polewamy sałatkę oliwą, dzięki której o wiele łatwiej przyswoimy zawarte w sałatce witaminy należące do grupy ADEK.

SmacznEGGo! 🙂