Sałatka z burakiem
Lista składników:
– 3 jaja #PANKURAK z chowu ekologicznego ugotowane na twardo
– 4 buraczki ćwikłowe
– 150 g sera feta
– ok. 30 g orzechów włoskich
– świeża natka pietruszki
– oliwa
– sól i pieprz do smaku
Sałatka z burakiem
W kuchni Pana Kuraka za każdym razem staramy się odkrywać nowe smaki i próbujemy tego, czego jeszcze u nas nie było. Tak się składa, że ostatnio bardzo modnym warzywem stały się buraczki ćwikłowe. Oprócz tego, że urzekają nas one swoim intensywnym kolorem i smakiem, posiadają również witaminy: C, B1, A, kwas foliowy oraz beta-karoten. W burakach znajdziemy również bardzo dużo różnych składników mineralnych, m.in. wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód. Samo zdrowie, więc łapcie przepis na szalenie prostą w wykonaniu sałatkę w burakiem w roli głównej! 🙂
Nasze poczynania w kuchni rozpoczynamy od włączenia piekarnika i rozgrzania go do temperatury 200 st. C, gdyż na samym początku upieczemy buraczki. Zanim się w nim znajdą, każdy buraczek delikatnie smarujemy oliwą i owijamy folią aluminiową. Tak przygotowane wstawiamy do piekarnika i zostawiamy w nim na ok. 20 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy buraczki z folii i odkładamy do wystygnięcia, a następnie delikatnie kroimy je na plasterki i wykładamy nimi duży talerz.
Na buraczkach układamy jajka pokrojone na połówki lub ćwiartki. Ser feta kroimy w kosteczkę* lub kruszymy i rozrzucamy po warstwie buraczków.
Orzechy włoskie wkładamy między dwa papierowe ręczniczki i lekko rozdrabniamy przy użyciu wałka, a pietruszkę siekamy. Tymi dwoma kolejnymi składnikami posypujemy buraczki z fetą. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem do smaku. Gotowe!
SmacznEGGo!
* Jeśli chcesz, żeby ser feta nie kruszył się przy krojeniu, włóż go na ok. 30 minut do zamrażarki.