eggs

Zupa krem ze świeżych szparagów

Zupa krem ze świeżych szparagów

Lista składników:
– 0,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
– ok. 10-15 zielonych szparagów
– 1 mała czerwona cebulka
– 2 ząbki czosnku
1 jajko #PANKURAK z chowu ekologicznego ugotowane na twardo
– 1 mała kromka chleba
– oliwa
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki śmietanki 30% lub jogurtu naturalnego
– gałązki tymianku

Zupa krem ze świeżych szparagów

Dzieeeń dobry! W kalendarzu koniec maja, a na targach i w naszych ogródkach coraz więcej warzyw, z których można wyczarować wiele smacznych potraw. Dzisiaj postawiliśmy na zupę w formie kremu z zielonych, świeżych szparagów, która przybrana kleksem ze śmietanki, tymiankiem i oczywiście naszym #PANKURAK-owym jajkiem doda Wam energii i chęci do działania. No to jedziemy! 🙂

Oczywiście na samym początku bierzemy się za nasz gwóźdź programu, bez którego nic by się tu nie zadziało. Dokładnie myjemy szparagi pod bieżącą wodą. Następnie odłamujemy im końcówki, w których znajduje się łyko. Nie martwcie się o to, jeśli nie wiecie, na jakiej wysokości szparagów należy do zrobić. One same Wam pokażą, gdzie znajduje się ich zdrewniała część i właśnie tam pękną. Wspaniałe, prawda? Nie dość, że pyszne, to jeszcze mądre. 😉

Tak przygotowane szparagi pokrój na mniejsze części. Najlepsze będą tutaj kawałki o długości ok. 2 cm. Takie części będą łatwe do zblendowania.

W kolejnym kroku naszego przepisu zajmiemy się czosnkiem i cebulką. Cebulkę kroimy drobno w kosteczkę, czosnek natomiast przeciskamy przez praskę. Na dużą patelnię wylewany łyżkę oliwy. Kiedy oliwa będzie już rozgrzana wrzucamy na nią cebulkę i czosnek, i mieszamy. Czekamy, aż się lekko zeszklą, po czym dodajemy do nich pokrojone szparagi i pozostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 2 minuty. Od czasu do czasu mieszamy, żeby uniknąć przypalenia się czosnku.

Do warzyw na patelni wlewamy przygotowany wcześniej bulion warzywny lub rosół – w zależności od tego, który bardziej Wam smakuje. Szparagi w bulionie gotujemy przez następny kwadrans bądź do uzyskania przez nie miękkości. Czas gotowania małych szparagów będzie krótki. Jeśli zaś w pęczku szparagów znaleźliśmy grube okazy, to czas ich gotowania ulegnie nieznacznemu wydłużeniu. Następnie blendujemy zupę i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.

Na małej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Kromkę chleba pokrój w kosteczkę i wrzuć na patelnię. Mieszaj i smaż do czasu, aż apetycznie się zarumienią.

Wylej zupę krem na talerze, udekoruj kleksem ze śmietanki lub jogurtem, połóż połówkę jajka, dodaj kilka grzanek i gałązkę tymianku. Potem już tylko ciesz się smakiem.

SmacznEGGo! 🙂