eggs

Zapiekana owsianka

z owocami

Zapiekana owsianka

Lista składników:
– 1 szklanka płatków owsianych
1 jajko #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 1 mały jogurt naturalny
– 1/2 szklanki mleka
– 1 szklanka mrożonych owoców (mogą to być maliny, jagody, borówki)
– 1 łyżka rodzynek
– 1 łyżka ulubionych orzechów (np. nerkowców)
– 1 łyżka erytrytolu

– garść owoców do położenia na wierzch
– mięta do dekoracji

Zapiekana owsianka

z owocami

Dziś będzie bardzo prosto i baaardzo zdrowo. A to za sprawą naszej bohaterki – w roli głównej zapiekana owsianka z owocami! 🙂 Pewnie zwykle jadaliście owsiankę w tradycyjny sposób, a ja jestem zdania, że w życiu potrzebujemy zmian. Te zmiany dotyczą również jedzenia. Warto kombinować i eksperymentować z różnymi połączeniami smaków, żeby w końcu odkryć ten naj! Ale koniec gdakania, pogdakamy sobie później, teraz zabieramy się do pracy. 🙂

Przygotuj miskę, w której łatwo i swobodnie wymieszasz ze sobą wszystkie składniki. Przesyp płatki do miski oraz dodaj do nich jogurt i mleko. Wymieszaj. Wbij jajko do szklanki i upewnij się, że nie przedostała się do niej żadna część skorupki, a następnie przelej jajko do masy i ponownie wymieszaj. Dodaj mrożone owoce, rodzynki i orzechy oraz wsyp erytrytol. Wymieszaj jeszcze raz.

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 160 st. C. Owocowo-owsiankową masę przelej do ceramicznych naczyń. Na sam wierzch możesz dorzucić kilka owoców. Wstaw owsianki do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 20 min. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj porcje miętą.

Ten sposób na przygotowanie owsianki na pewno Wam zasmakuje. Dodatkowo bogactwo błonnika w takiej porcji pozytywnie wpłynie na pracę Waszych jelit. Regularne jedzenie owsianki obniża również poziom cholesterolu w organizmie.

Ręką w górę, kto jest jeszcze przed śniadaniem? Dla tych, którzy są już po, mam dobrą wiadomość – jutro też jest dzień! 🙂

SmacznEGGo! 🙂