Wieniec Bożonarodzeniowy
Lista składników:
– 1 op. wędzonego łososia
– 4 jaja #PANKURAK z chowu ekologicznego ugotowane na twardo
– 250 g mixu szpinaku i rukoli
– 1 granat
– 100 g sera typu feta
– 5 mandarynek
– 50 g pestek dyni
Sos:
– 3 łyżki miodu
– 3 łyżki musztardy
– sól do smaku
Wieniec Bożonarodzeniowy
Jeśli w poszukiwaniu świątecznych przysmaków wciąż znajdujecie morze tradycyjnych potraw w różnych odsłonach, to ta sałatka na pewno zwróci Waszą uwagę swoją niebanalnością, a przede wszystkim wyglądem. Tylko na nią spójrzcie, prezentuje się jak wieniec bożonarodzeniowy. Do tego jest lekka, co sprawia, że idealnie sprawdzi się jako dopełnienie świątecznego stołu bogatego w cięższe potrawy. Ko-ko-koniecznie zróbcie jej miejsce na stole! 🙂
Mix szpinaku i rukoli umyj pod bieżącą wodą, a następnie przełóż na ręczniczek i osusz. Przygotuj bardzo duży talerz i wyłóż liście na niego. Możesz też użyć misy i kolejne składniki układać w niej warstwowo. Na zieloną warstwę naszej sałatki ułóż pokrojone w kosteczkę kawałki łososia wędzonego, a następnie drobno pokrusz na niego ser typu feta. W kolejnym kroku na całości ułóż pokrojone jajka na twardo.
Czas na warstwy owocowe. Najpierw obierz mandarynki i postaraj się, żeby jak najdokładniej pozbawić je białych błonek. Podziel je na części i poukładaj w misce. Granat przekrój na pół i posyp mandarynki jego ziarnami.
Rozgrzej patelnię, a następnie wsyp do niej pestki dyni, żeby się uprażyły. Prażenie powinno zająć ok. 0,5 – 1 minutę. Tak przygotowanymi pestkami posyp nasz wieniec bożonarodzeniowy.
Przed samym podaniem smaki sałatki podkręć specjalnym sosem. Połącz miód i musztardę, dopraw solą do smaku i patrz, jak wszystkim smakuje. Byle nie za długo, bo sam/a nie zdążysz spróbować! 🙂