eggs

Torcik pomarańczowy

Torcik pomarańczowy

Lista składników:

Na biszkopt:
5 jajek #PANKURAK od kur zielononóżek
3/4 szklanki drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Na krem:
1 opakowanie serka mascarpone (250g)
200 g śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
2 pomarańcze
starta skórka z 1 pomarańczy
1/2 szklanki wody

Torcik pomarańczowy

Dziś będzie słodko! Jak długo już pieję o poranku na tym świecie, tak nie poznałem jeszcze nikogo, kto nie lubiłby pomarańczy, a tym bardziej ciężko byłoby znaleźć kogoś, kto nie lubi torcików. Morał z tego nasunąć może się tylko jeden – wszyscy polubią ten torcik pomarańczowy. Zróbcie go dzieciom na osłodę przed przybywającym wrześniem i ich powrotem do szkoły. To tyle z gdakania, teraz podciągamy rękawy i bierzemy się do działania! 🙂

Jak to zwykle bywa i tym razem przypominam Wam o najważniejszej rzeczy – gwarancji udanego wypieku. Zadbajcie, by wszystkie składniki, które będą nam potrzebne do przyrządzenia biszkoptu miały temperaturę pokojową. Reszta pójdzie jak z płatka! 🙂

Na samym początku oddziel białka od żółtek. Białka pozostaw w misie, bo to nimi zaraz się zajmiemy. Dodaj do nich szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę. W dalszym ciągu nie przestawaj miksować i stopniowo do uzyskanej piany dodawaj powoli po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Przesiej koniecznie mąkę przez sito i dodaj powstałej masy. Na tym etapie nie używaj już miksera, wymień go na szpatułkę lub rózgę kuchenną i wymieszaj składniki ze sobą. Dzięki temu napowietrzymy masę i uzyskamy biszkopt, który będzie bardziej puszysty.

Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papier do pieczenia i zamknij obręcz. Nie ma potrzeby wykładania papierem boków tortownicy, ani smarowania jej tłuszczem. Przelej masę jajeczną do tortownicy i delikatnie wyrównaj szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st C. i piecz przez ok. 35 min. Po tym czasie sprawdź metodą suchego patyczka, czy biszkopt jest już gotowy.

Nie wyjmuj biszkoptu z formy od razu po upieczeniu. Poczekaj, aż wystygnie. Wtedy jego wyjęcie z tortownicy nie sprawi trudności.

Kolejny krok to przygotowanie kremu do przełożenia biszkoptu. Ubij na sztywno śmietanę, a później – stopniowo jak w przypadku biszkoptu – dodawaj do niej po łyżce serka mascarpone. Następnie do masy dodaj cukier puder oraz skórkę pomarańczy i zmiksuj.

Teraz bezpiecznie możesz wyjąć biszkopt z tortownicy. Dla ułatwienia możesz też oddzielić nożem biszkopt od boków formy, a następnie odpiąć obręcz. Przekrój go na 3 części. Pierwszy z nich nasącz delikatnie wodą i posmaruj 1/3 częścią konfitury z pomarańczy i 1/3 częścią kremu oraz wyłóż pomarańczami. Przykryj drugim blatem, znów nasącz wodą i posmaruj tak samo jak za pierwszym razem. Trzeci blat posmaruj pozostałą częścią kremu oraz konfitury i udekoruj pomarańczami.

Na koniec ukrój sobie kawałek, zaparz kawę, usiądź w fotelu i sprawdź, czy na pewno jest dobry, zanim podasz go domownikom lub gościom… 😉