eggs

Tarta z jajkami, botwinką i łososiem

Tarta z jajkami, botwinką i łososiem

Lista składników:

Kruche ciasto
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajko #PANKURAK z wolnego wybiegu
1 łyżeczka soli

Nadzienie tarty
300 g filetu z łososia
1 pęczek botwinki
1 cebula
100 ml bulionu
125 ml śmietanki (30%)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka #PANKURAK z wolnego wybiegu
2 jajka #PANKURAK z wolnego wybiegu (ugotowane na twardo)
koperek
sól, pieprz do smaku

Tarta z jajkami, botwinką i łososiem

Dzisiaj na talerze wpada potrawa z niebanalnym połączeniem smaków – tarta z jajkami i łososiem, w której największym zaskoczeniem jest dodatek botwinki i małych buraczków. Ta ciekawa i przede wszystkim zdrowa kompozycja idealnie wpasuje się jako pomysł na obiad lub kolację. Jak tylko jej spróbujecie, będziecie pewni, że zjecie dokładkę! 🙂

Przygotowywanie tarty rozpoczynamy oczywiście od zrobienia ciasta kruchego. Odmierzoną ilość mąki przesiej na stolnicę, a następnie dodaj do niej pokrojone na małe kawałki zimne masło i sól. Połącz ze sobą składniki, rozcierając je rękami do momentu, kiedy zauważysz, że ciasto zaczyna się kruszyć. Wówczas dodaj do niego jajko i zagniataj w dalszym ciągu, na gładką kulę. Wyrabiaj ciasto możliwie krótko, aby jak najmniej ocieplić je dłońmi. Możesz je też po wyrobieniu wstawić do lodówki na pół godziny.

Przygotuj formę do tarty (najwygodniejsza będzie silikonowa, ciasto nie przywiera do jej powierzchni i bez trudu można je z niej wyjąć) o średnicy ok. 25 cm i wysmaruj ją masłem. Stolnicę posyp mąką, wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm. Pamiętaj, żeby placek był większy niż średnica dna formy.

Przenieś placek na formę i lekko podociskaj do dna i boków. Odetnij z góry nadmiar ciasta, aby nic nie wystawało. Widelcem ponakłuwaj ciasto, a następnie połóż na nim arkusz folii aluminiowej i obciąż go np. nasionami fasoli, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piecz przez 15 minut. Po tym czasie pozbądź ciasto obciążenia i jeszcze raz wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Teraz wyjmij ciasto i odstaw do wystygnięcia oraz zajmij się przygotowaniem nadzienia.

Łososia opłucz pod bieżącą wodą, pozbądź go skóry, przypraw solą i pieprzem. Smaż na oliwie po 3-4 minuty z każdej strony. Botwinkę i buraczki dokładnie umyj – botwinkę posiekaj, a buraczki obierz i pokrój w kostkę. Cebulkę pokrój bardzo drobno i zeszklij ją na oliwie, a potem dodaj do niej buraczki i krótko razem podsmażaj, po czym zalej całość bulionem i doprowadź do gotowania. Pozostaw tak przez ok. 3 minuty, a następnie dodaj posiekaną botwinkę, posól, popieprz do smaku i znów gotuj. Kiedy bulion odparuje, do tworzącego się nadzienia tarty wlej śmietankę i wsyp przesianą mąką ziemniaczaną, wymieszaj i pozostaw na ogniu do zagotowania, a następnie odstaw do ostudzenia.

Kiedy mieszanka z botwinką już przestygnie, wbij do niej dwa jajka, dodaj koperek, dopraw do smaku i wymieszaj.

To już ostatni krok naszych przygotowań. Kawałki łososia wyłóż na upieczonym wcześniej spodzie i zalej botwinką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez 25 minut. Po ok. 15 minutach pieczenia otwórz piekarnik i ułóż na wierzchu tarty ugotowane na twardo połówki lub ćwiartki jajek. Delikatnie wciśnij je w nadzienie. Gotową tartę udekoruj koperkiem.

Pazurki lizać! Ja jestem zachwycony, smacznego! 🙂