Szakszuka
czyli jajka na pomidorach
Lista składników:
– 3 pomidory (mogą być to też pomidory z puszki – bez skórki)
– 3 jaja #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 2 ząbki czosnku
– 1 cebula
– oliwa do smażenia
– szczypta kminu rzymskiego
– szczypta oregano
– sól i pieprz do smaku
– świeże liście bazylii
– szczypta chili (opcjonalnie)
Szakszuka
czyli jajka na pomidorach
Mówi się, że szakszuka jest tym rodzajem potrawy, który ma tyle przepisów, ilu kucharzy. Pochodzi z kuchni Bliskiego Wschodu, ale swoim smakiem zachwyca nie tylko tam. Jeśli jej raz spróbujecie, to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że zostanie w Waszym menu już na zawsze. Przepis na nią to prościzna. Zobaczcie sami! 🙂
Na samym początku zajmiemy się jednym z naszych dwóch kluczowych składników. Zaczynamy od pomidorów. Najlepsze są te bez skórki. Jeśli do przyrządzenia szakszuki wybrałeś pomidory z puszki, to ten punkt możesz pominąć. Jeśli jednak korzystasz ze świeżych pomidorów, natnij ich czubki nożykiem, a następnie sparz i obierz ze skórki. Tak przygotowane pomidory pozbądź szypułek i pokrój w grubą kostkę.
Obierz czosnek i cebulkę. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulkę pokrój w drobną kosteczkę.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, a potem wrzuć na nią posiekaną cebulkę. Zeszklij ją. Następnie dodaj na patelnię czosnek i mieszaj, żeby się nie przypalił.
Cebulkę i czosnek przykryj warstwą pomidorową. Przypraw solą i pieprzem, dodaj kmin rzymski, oregano. Jeśli lubisz ostre potrawy, możesz również dodać szczyptę chili. Pozostaw na ogniu do odparowania soku z pomidorów. Nie mieszaj zbyt często. Dzięki temu pomidory nie zamienią się w sos.
Kiedy z pomidorów odparuje już znaczna część wody, wówczas utwórz w nich łyżką małe dołeczki. Do dołeczków wbij po jednym jajku. Jeszcze raz delikatnie przypraw. Posyp jajka solą i pieprzem, a następnie przykryj pokrywką i zostaw tak do czasu, aż zetną się białka, a żółtka pozostaną płynne. Na końcu posyp szakszukę bazylią i podawaj od razu po przygotowaniu.
Cieszcie się smakiem! 🙂