eggs

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Lista składników:
1 paczka kruchych kakaowych ciasteczek
1 kg twarogu na sernik
250 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej
200 g śmietany kremówki 30%
3 jajka #PANKURAK
1 łyżka cukru wanilinowego

Potrzebować będziemy również:
400 g malin
1 łyżka cukru wanilinowego
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

Sernik z malinami

Lato w pełni, sezon na maliny uważam za otwarty! Aby w pełni wykorzystać to, co Matka Natura podaje nam na srebrnej tacy, spieszę do Was z przepisem na obłędny sernik z malinami. Pazury lizać!

Jeśli chcecie, aby Wasz sernik zachwycił gości, to konieczne jest, aby wszystkie składniki przed rozpoczęciem przygotowywania miały temperaturę pokojową.

Do naczynia przełóż ok. 250 g twarogu i ok. 80 g cukru. Dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie miksuj przez ok. 3 minuty. Po tym czasie dodaj do uzyskanej masy pozostałą część sera, jajka, cukier i cukier wanilinowy. Kiedy składniki dobrze się ze sobą połączą, wlej śmietanę kremówkę i znów miksuj do uzyskania gładkiej masy.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia w taki sposób, aby jego nadmiar wychodził na zewnątrz. Zamknij obręcz. Dzięki takiemu prostemu trikowi dodatkowo uszczelnisz formę i ochronisz ciasto przed przenikaniem do niego wody z kąpieli wodnej, bo właśnie w taki sposób będziemy piec nasz sernik. Szczegóły w dalszej części. Jeśli papier jest już na dnie formy, to w następnym kroku wyłóż na nie ciasteczka – najlepiej dwie warstwy, dzięki czemu spód będzie wyższy.

Przygotuj 2 arkusze folii aluminiowej do owinięcia tortownicy. Najlepsza będzie szeroka folia-ok. 45cm. Ustaw tortownicę na środku folii i szczelnie owiń nią boki formy. Następnie odwróć tortownicę o 90 st. i powtórz czynność owijania.

Do tak przygotowanej formy możesz przelać serową masę. Następnie przygotuj większą formę do pieczenia i wstaw do niej tortownicę. Rozgrzej piekarnik do 175°C i ustaw w nim formy na środkowym poziomie, do formy do pieczenia wlej wrzątek tak, by sięgał co najmniej do połowy wysokości tortownicy. Pieczenie powinno zająć ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij formę z kąpieli wodnej i pozbądź się folii. Odstaw do wystudzenia. Końcowy etap schładzania najlepiej przeprowadzić w lodówce. Pomoże to w łatwym odklejeniu papieru do pieczenia od ciasteczkowego spodu.

Dekorowanie:
Zblenduj 150 g malin, a następnie przetrzyj je przez sitko, aby uzyskać gładki sos bez pestek. Przelej go do garnuszka, dodaj cukier wanilinowy i doprowadź do zagotowania, po czym dodaj kolejne składniki, którymi są: sok z cytryny i mąka ziemniaczana. Wymieszaj dokładnie, aby nie pozostały żadne grudki. Taki mus wylej na ciasto wyjęte z tortownicy i udekoruj pozostałą częścią całych malin. Smacznego!