eggs

Sernik na kakaowym spodzie

wersja FIT

Sernik na kakaowym spodzie

Lista składników:

Sładniki na spód:
– 2/3 szklanki mąki orkiszowej
1 jajko #PANKURAK z wolnego wybiegu
– 1 łyżka erytrytolu lub innego słodzidła
– 1 łyżeczka kakao
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
– 500 g chudego twarogu sernikowego z wiaderka
– 50 g jogurtu naturalnego
– 1 budyń waniliowy
– 1 czubata łyżka erytrytolu lub innego słodzidła
3 jajka #PANKURAK z wolnego wybiegu

Składniki na kruszonkę:
– 1/2 szklanki mąki orkiszowej
– 1 1/2 łyżki masła
– 1 łyżka erytrytolu lub innego słodzidła
– 1 łyżeczka kakao

Sernik na kakaowym spodzie

wersja FIT

Lista składników na ten wspaniały sernik na kakaowym spodzie w wersji fit być może jest długa i wydaje się, że jego przygotowanie zajmie dużo czasu. Mimo wszystko jednak nie jest to prawdą. Proces przygotowywania ciasta podzielony jest na etapy, co znacznie ułatwi nam pracę w kuchni. I najważniejsze – możliwość zjedzenia więcej niż jednego kawałka bez wyrzutów sumienia z pewnością to zrekompensuje. Do dzieła! 🙂

Działania nad naszym sernikiem rozpoczniemy oczywiście od przygotowania ciasta na spód. Odmierz wszystkie składniki do tej części, a następnie połącz je razem i wyrabiaj. Tak uzyskaną masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Rozprowadź równo masę na blaszce. W tym celu możesz posłużyć się szklanką dociskając stopniowo jej dnem do powierzchni ciasta.

Kiedy spód jest już w formie, przejdź do połączenia składników na masę serową. Najlepszym sposobem na tym etapie będzie użycie miksera, dzięki czemu składniki idealnie się zmieszają, a otrzymana masa będzie gładka. Następnie przelej ją do formy na kakaowy spód.

Pozostaje nam jeszcze tylko przykryć brązową kołderką masę serową. Potrzebna nam będzie kruszonka. Aby ją przygotować połącz ze sobą składniki z ostatniej części listy składników. Wyrób ją dokładnie, a na końcu krusz w rękach i oprószaj nimi całą powierzchnię jasnej warstwy.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz przez 45 minut.

Smacznego! 🙂