eggs

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Lista składników:
– 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
– 1/2 puszki kukurydzy
5 jajek #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 1 czerwona papryka
– 2 średnie świeże ogórki
– 1 średni ogórek konserwowy
– 1 mała czerwona cebula

– kilka liści sałaty
– 1/2 pęczka koperku
– 50 ml oliwy lub 1 łyżka majonezu light
– sól i pieprz do smaku

Sałatka z tuńczykiem

W naszym dzisiejszym przepisie niewątpliwym królem jest tuńczyk. Ryby, tak samo jak jajka, są ważnym elementem naszej diety. Tuńczyk to źródło witaminy D, której dostarczanie do organizmu w okresie jesienno – zimowym jest bardzo ważne ze względu na zmniejszoną ilość docierających do nas promieni słonecznych. Ale nie ma co tyle gdakać! Zabierajmy się do roboty i uzupełnijmy niedobory witamin. W końcu jesień już w pełni, ale to nam niestraszne, bo sałatka z tuńczykiem to eggs-pressowe danie! 😉

Przygotowania sałatki rozpocznij od ugotowania jajek na twardo, a następnie obierz je ze skorupek i odstaw w miejsce, gdzie będą mogły wystygnąć. Do sałatki dodamy je na końcu.

Następnie pokrój ogórki w kostkę. Zielone ogórki nadają sałatce świeżości (jeśli chcesz, możesz obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne), a smak konserwowych będzie idealnie współgrał z tuńczykiem. Paprykę tak jak ogórki pokrój w kosteczkę oraz posiekaj koperek i wymieszaj ze sobą.

Następnie odsącz kukurydzę z zalewy i przełóż ją do miski z pozostałymi składnikami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj oliwę lub majonez light i ponownie wymieszaj.

Tuż przed podaniem sałatki wyłóż na talerzu liście sałaty (może to być też rukola lub roszponka – użyj tego, co najbardziej lubisz), a następnie nałóż mieszankę warzywną. Na wierzch dodaj lekko pokruszone, odsączone z zalewy kawałki tuńczyka i połówki jajek na twardo.

Sałatka z tuńczykiem gotowa! Idealnie sprawdzi się też jako śniadanie do pracy. Pazury lizać! 🙂 Smacznego! 🙂