eggs

Sałatka z jajkiem w koszulce

Sałatka z jajkiem w koszulce

Lista składników:
– 300 g wątróbki drobiowej
– 3 garście roszponki
– 3 garście rukoli
– 1 pomidor
– 1 awokado
4 jaja #PANKURAK z chowu ekologicznego
– sok z cytryny
– masło klarowane do smażenia

Sos:
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka miodu
– sól i pieprz do smaku

Sałatka z jajkiem w koszulce

Dzień dobry! Kuchnia Pana Kuraka zaprasza dzisiaj wszystkich tych, którzy najchętniej zmieniliby coś w swoim menu do grilla. Jeśli chcielibyście przy okazji letniej posiadówki w ogródku poznać nie tak oczywiste połączenia warzyw i wątróbki w lekkiej sałatce, to jesteście w idealnym miejscu. Takim połączeniem na pewno zaskoczycie gości, którzy przyjdą na kiełbaskę i karkówkę. Sałatka z wątróbką, do której wiele osób nie potrafi się przekonać, w takim wydaniu nie będzie musiała długo czekać, żeby ktoś po nią sięgnął. No to działajmy! 🙂

Pracę zaczynamy od oczyszczenia drobiowych wątróbki z błon, a następnie kroimy je na pół. Takie wielkości będą idealnymi kąskami po wysmażeniu. Po oczyszczeniu koniecznie płuczemy wątróbki pod bieżącą wodą, nadmiar wody usuwamy pozostawiając na chwilę wątróbki na papierowym ręczniczku. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie przekładamy na nią nasze kawałki mięsa. Smażymy z jednej i drugiej strony. Staramy się nie przewracać wątróbek w trakcie smażenia. Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu. Przyprawiamy jedynie pieprzem. Użyjemy na samym końcu. Zbyt wczesne użycie soli spowodowałoby stwardnienie wątróbki. Po wysmażeniu pozostawiamy patelnię na bardzo małym ogniu.

Na talerzu wykładamy na zmianę liście roszponki i rukoli. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i awokado. Awokado pozostanie zielone, a nie zbrązowieje, jeśli skropimy je sokiem z cytryny. Wątróbką delikatnie solimy i wykładamy na talerz jako kolejną warstwę.

Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy nimi sałatkę.

Na koniec możemy zająć się przygotowaniem jajek. Jajko wybijamy do miseczki. Musimy wybić je tak, żeby żółtko się nie rozlało. Do garnka nalewamy ok. 1 litr wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Po zagotowaniu do wody dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli. Ustawiamy poziom ognia na taki, na którym woda dalej będzie delikatnie się gotowała. Za pomocą łyżki robimy w wodzie wir, do którego wlewamy jajko. Pozostawiamy w wodzie do czasu ścięcia się białka. Później wyjmujemy jajko z wody przy pomocy łyżki cedzakowej.

Tak przygotowane jajko wykładamy na sam wierzch sałatki. Oprószamy solą i pieprzem. Nasza sałatka jest już gotowa do podania.

SmaczneEGGo!