eggs

Sałatka COBB

Sałatka COBB

Lista składników:
– 1 sałata
– 1 awokado
– 10 pomidorków koktajlowych
– 1 pierś z kurczaka
– 1 ser pleśniowy lazur
3 jajka #PANKURAK z chowu ekologicznego ugotowane na twardo
– 5 plastrów boczku
– pół pęczka szczypiorku
– sól i pieprz do smaku

Sos:
– 100 ml oliwy
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki octu winnego
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– cukier, sól i pieprz do smaku

Sałatka COBB

Ostatni przepis, który mogliście tu zobaczyć pochodził z kuchni kaukaskiej. Dzisiaj przenosimy się w zupełnie inną część świata. Sałatka COBB pochodzi z kuchni amerykańskiej, choć tak naprawdę mogła powstać wszędzie. Po całym dniu pracy właściciel restauracji Robert Cobb pokroił składniki, które wpadły mu w ręce i tak oto powstała ona – sałatka COBB. Mimo że jej powstanie było zupełnie przypadkowe, okazała się idealną kompozycją smakową. Tyle słowem wstępu, możemy zaczynać działać! 🙂

Na samym początku polecam przygotować nasz sos do sałatki, żeby jak najlepiej wydobyć smaki z jego składników. Wlej oliwę do miseczki, dodaj sok z cytryny, ocet winny i musztardę. Wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem i odstaw na później.

Pierś z kurczaka umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz i pokrój w paski. Posyp solą oraz pieprzem, a potem przełóż na rozgrzaną patelnię do grillowania. Grilluj przez ok. 5 minut z każdej strony. Kiedy kurczak będzie już gotowy, zdejmij go z patelni, poczekaj, aż ostygnie, a na końcu pokrój w kostkę.

Plastry boczku również grilluj na patelni do czasu, aż staną się chrupiące. Pokrój je na mniejsze kawałki, kiedy ostygną.

Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, ser w kostkę, a awokado w plastry. Pamiętaj, żeby skropić awokado sokiem z cytryny. W innym przypadku ściemnieje i stanie się mniej apetyczne.

Sałatę umyj pod bieżącą wodą, przełóż na papierowy ręcznik i osuszaj lekko dociskając drugim ręczniczkiem od góry. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki lub pokrój plastikowym nożem. Kontakt noża ze stali z sałatą powoduje, że witaminy, które zawiera, utleniają się i tracą swoje właściwości. Czasem powoduje to też zmianę smaku sałaty na gorzki.

Wówczas, gdy wszystkie nasze składniki do sałatki COBB mamy już przygotowane, pozostaje nam jedynie wyłożyć duży talerz sałatą, a następnie składniki ułożyć w rządkach i posypać posiekanym szczypiorkiem. Kiedy już to zrobimy, polewamy sałatkę przygotowanym sosem. Pamiętajcie tylko, żeby przed polaniem jeszcze raz go przemieszać.

Smacznego! 🙂