eggs

Rolada jogurtowa

Rolada jogurtowa

Składniki:

Biszkopt:

4 żółtka jaj #PANKURAK z chowu ekologicznego
4 białka jaj #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 4 łyżki ksylitolu
– 3 łyżeczki kakao

Krem:

– 200 g jogurtu naturalnego
– 2 łyżki mascarpone
– 1 łyżka ksylitolu
– 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i 100 g do kąpieli wodnej

Rolada jogurtowa

Witajcie, moi Kochani, w ten szczególny, bo przedświąteczny poniedziałek. Okna umyta, za łóżkami posprzątane, zakupy zrobione? Na pewno większość z Was ma już dużo pracy za sobą. Ale zawsze jest coś, co jeszcze można zrobić. I tym czymś dzisiaj jest prosta, lekka i smaczna rolada z kremem, z którą chcę Was dzisiaj poznać. Zostańcie tutaj, a już kilka linijek niżej podsunę Wam na nią przepis. Roladą zaskoczycie niejednego gościa przy swoim świątecznym stole. No to do dzieła! 🙂

W naszej kuchni to już tradycja – przepisy są łatwe i krótkie. Tym bardziej teraz, gdy tak bardzo nagli nas czas, bo chcemy zdążyć dopiąć wszystkie sprawy na ostatni guzik, chcę Was poczęstować szybkim do zrobienia ciastem. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do nich stopniowo żółtka. Później jeszcze chwilę miksujemy. Do otrzymanej masy jajecznej dosypujemy mąkę, ksylitol i kakao. Łagodnie mieszamy, a po idealnym połączeniu się składników wylewamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomagając sobie łyżką lub szpatułką rozsmarowujemy dokładnie masę po całej blaszce. Ciasto biszkoptowe pieczemy ok. 12-15 minut w temp. 180*C.

W tym czasie łączymy jogurt naturalny z ksylitolem, a następnie dodajemy mascarpone. Miksujemy do czasu uzyskania gładkiej, delikatnej masy. Dosypujemy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy.

Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika odstawiamy go do przestygnięcia. Dopiero na wychłodzony spód wylewamy krem jogurtowy i rozsmarowujemy go na nim pozostawiając odrobinę wolnego od kremu miejsca wzdłuż krótszego boku. Roladę zwijamy również wzdłuż krótszego boku zaczynając od miejsca posmarowanego kremem. Żeby uniknąć rozwinięcia się rolady, możemy ją tymczasowo ułożyć na mniejszej blaszce. 100 g gorzkiej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy nią przygotowaną roladę. Odstawiamy na ok. 1 h do lodówki. Zrobione!

SmacznEGGo! 🙂