eggs

Ramen

Ramen

Lista składników:
– 1 pierś z kurczaka
6 jaj #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 3 średnie marchewki
– 1 pietruszka (korzeń)
– 1/2 selera (korzeń)
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 250 g poszatkowanej kapusty włoskiej
– 250 g makaronu ryżowego
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 cm korzenia imbiru
– 1 cm papryczki chili
– posiekana cebulka dymka

Ramen

W naszej kuchni próbujemy ostatnio smaków z różnych zakątków świata. Dzisiaj nie mogło być inaczej. Przenieśliśmy się do odległej Azji, żeby zaczerpnąć z kuchni chińskiej przepis na ramen. Ta esencjonalna zupa bogata w warzywa, zagęszczona makaronem i kawałkami mięsa podbija podniebienia ludzi na całym świecie. Dlatego też nie czekamy ani chwili dłużej. Przeczytajcie listę składników, wyskoczcie szybko do sklepu i wracajcie do nas, a na pewno się nie zawiedziecie. Będzie pysznie. 🙂

Zacznij przygotowywania od uzbrojenia się w duży garnek, w którym będziemy gotować nasz specjał. Włóż do niego obrane i przekrojone marchewki, pietruszkę, seler oraz cebulę i ząbki czosnku. Pierś z kurczaka oczyść, a następnie umyj pod bieżącą wodą i dołóż do garnka. Całość zalej 1,5 l wody i postaw na małym ogniu. Gotowanie wywaru zajmie ok. 2,5 h.

W czasie kiedy nasz wywar będzie nabierał smaków, zajmij się pozostałymi czynnościami. Ugotuj jajka (na miękko), a następnie obierz je i pokrój na połówki lub ćwiartki. Odstaw do wystygnięcia.

Na małej patelni rozgrzej olej sezamowy i sos sojowy, a w kolejnym kroku wrzuć na nią również papryczkę chili. Na drugiej, większej patelni również rozgrzej olej sezamowy i sos sojowy, a chwilę później dodaj na patelnię poszatkowaną młodą kapustę oraz dopraw ją wedle uznania solą i pieprzem. Kapustę podsmażaj do czasu aż lekko zmięknie.

Przygotuj makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, a w międzyczasie przemieszaj gotujący się wywar.

Kiedy bulion będzie już gotowy wyjmij z niego pierś kurczaka i pokrój ją na plasterki jak pieczeń. Podobnie postąp z warzywami. Pokrój je na mniejsze kawałki, dzięki czemu staną się łatwiejsze do podzielenia ich na porcje.

Do bulionu dodaj zawartość z małej patelni, a na talerze nałóż porcje makaronu i kapusty oraz pokrojonych warzyw. Zalej porcję bulionem. Na wierzchu zupy połóż pokrojone jajka. Zwieńcz swoje dzieło, posypując zupę posiekaną cebulką dymką.

SmacznEGGo! 🙂