eggs

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Lista składników:
2 średniej wielkości cukinie
4 jajka #PANKURAK z wolnego wybiegu
1 duża marchewka
2 średnie cebule
5 ząbków czosnku
0,5 szklanki oleju rzepakowego
0,5 szklanki kaszy manny
0,5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
sól i pieprz do smaku

Bukiet ziół:
natka pietruszki
lubczyk
koperek
oregano
bazylia

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii – odkrycie roku, wspaniały smak i zapach. Cukinia pod postacią jakiej jeszcze nie znaliście. Bukiet aromatycznych przypraw (najlepiej takich prosto z ogródka, ale suszone też świetnie spełnią się w tej roli) dodaje tej potrawie absolutnej mocy. Częstujcie się przepisem, a na pewno nie będziecie żałować. Ja już podkradłem pazurem odrobinę i nie mogę doczekać się kolacji. 😉

Przygotowując pasztet z cukinii pracę zacznij od umycia naszej tytułowej bohaterki, a następnie przejdź do starcia jej na tarce o grubych oczkach. Cukinię ścieraj razem ze skórką, nie ma potrzeby jej obierania, a na koniec dokładnie odciśnij z niej wodę. Marchewkę obierz i również zetrzyj na takiej samej tarce. Cebulę posiekaj na drobną kosteczkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Jeśli używasz świeżych ziół, to posiekaj je drobno i wymieszaj. Jeśli korzystasz z ziół suszonych ten zapis w przepisie Cię nie dotyczy. Możesz w tym czasie usiąść i napić się kawy 😉

Kiedy wszystko masz już przygotowane, to pora na prawdziwe działanie 🙂

Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 190 st. C. W tym czasie na patelni podsmaż cebulę i czosnek używając oleju, tak by zmiękły przed dodaniem do pasztetowej masy. Dodaj do nich posiekane, świeże bądź suszone zioła i zdejmij z ognia.

Następnie wysmaruj formę do pieczenia (najlepiej sprawdzi się tutaj tzw. keksówka) tłuszczem i wysyp brzegi odrobiną kaszy manny. W dużej misie połącz cebulkę z czosnkiem i ziołami razem ze startą cukinią, marchewką i całymi jajkami. Wymieszaj dokładnie i przełóż do foremki, piecz w piekarniku przez 1 godzinę.

Pasztet z cukinii świetnie sprawdzi się podany na chlebie w towarzystwie plasterków jajka na twardo, rewelacyjnie smakuje również z dodatkiem sosów. Możesz w tym celu użyć pomidorowego lub grzybowego lub jakiegokolwiek innego, który lubisz.