eggs

Owsianka z piekarnika

Owsianka z piekarnika

Lista składników:

– 1 szklanka płatków owsianych
1 jajko #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 1 mały jogurt naturalny
– 1/2 szklanki mleka
– 1/2 szklanki malin
– 1 średnie jabłko pokrojone na kawałki
– 1 łyżka ulubionych orzechów
– 1 łyżka erytrytolu
– garść owoców do położenia na wierzch
– mięta do dekoracji

Owsianka z piekarnika

Witajcie moi Kochani! Jak tam u Was po weekendzie? Na dobry początek tygodnia serwuję Wam dzisiaj przepis na owsiankę z owocami! Nie jest to zwykła owsianka, to owsianka z piekarnika. Smak jabłek i malin doda jej wyrazu, a Wam energii na cały dzień. Wygląda pysznie i tak samo smakuje! Częstujcie się przepisem, wystarczy dla każdego.

Przygotuj miskę, w której łatwo i swobodnie wymieszasz ze sobą wszystkie składniki. Przesyp płatki do miski oraz dodaj do nich jogurt i mleko. Wymieszaj. Wbij jajko do szklanki i upewnij się, że nie przedostała się do niej żadna część skorupki, a następnie przelej jajko do masy i ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojone jabłka, maliny i orzechy oraz wsyp erytrytol. Wymieszaj jeszcze raz.

Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 160 st. C. Owocowo-owsiankową masę przelej do ceramicznych naczyń. Na sam wierzch możesz dorzucić kilka kawałków owoców. Wstaw owsianki do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez 20 min. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj porcje miętą.

Ten sposób na przygotowanie owsianki na pewno Wam zasmakuje. Dodatkowo bogactwo błonnika w takiej porcji pozytywnie wpłynie na pracę Waszych jelit. Regularne jedzenie owsianki obniża również poziom cholesterolu w organizmie. Idealna do e-lekcji. 😉

Ręką w górę, kto jest jeszcze przed śniadaniem? Dla tych, którzy są już po, mam dobrą wiadomość – jutro też jest dzień! 🙂

SmacznEGGo! 🙂