eggs

Omlet z awokado

Omlet z awokado

Składniki:
3 jaja #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 1/2 awokado
– 1 średni banan
– garść mieszanki orzechów laskowych, włoskich, pistacji
(użyj takie, jakie lubisz najbardziej)
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– starta skórka cytrynowa
– oliwa

Omlet z awokado

Minął już czas suto zastawionych świątecznych stołów. Najwyższa pora, żeby do naszych diet na nowo wprowadzić lżejsze i zdrowsze potrawy. 😉 Moja dzisiejsza propozycja dla Was to prosty w wykonaniu omlet z awokado. Jeśli nie macie jeszcze planów na to, co zjecie jutro zanim wyjdziecie do pracy, to zaraz się to zmieni. Niecierpliwym dodam, że omlet z awokado to nie tylko idealna opcja na śniadanie, ale dobrze sprawdzi się też jako ko-ko-kolacja! 🙂 Zapraszam Was po przepis.

Banana obierz ze skórki, a następnie pokrój go na półtalarki. Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę oliwy, a następnie przenieś na nią pokrojonego banana i podsmażaj przez chwilę, aż lekko się zarumieni. Przygotuj miseczkę i wybij do niej jajka. Roztrzep je tak, żeby żółtka połączyły się z białkiem. W następnym kroku postaraj się rozmieścić półtalarki bananowe na całej powierzchni patelni, a potem wylej na nie jajka. Kiedy dół omletu dobrze się zetnie, przewróć placek na drugą stronę i smaż ponownie na małym ogniu.

Gotowy omlet przełóż na talerz i posmaruj łyżką jogurtu naturalnego. Złóż na pół. Wierzch omletu również posmaruj jogurtem, ułóż pokrojone w kosteczkę kawałki awokado i posyp przygotowaną mieszanką orzechową. Żeby nadać omletowi więcej wyrazistego smaku potrzebować będziesz cytryny. Wybierz taką, która nie ma plam. Umyj ją dokładnie szczoteczką i sparz w gorącej wodzie (zanurz ją w niej na około minutę). Zetrzyj skórkę cytryny na tarce o najmniejszych oczkach, żeby uzyskać cieniutkie serpentynki (tak, tak, wciąż udziela mi się sylwestrowy klimat ;)). Zwróć uwagę, żeby nie ścierać białej warstwy znajdującej się pod skórką. Jest ona gorzka i może niekorzystnie wpłynąć na smak naszej potrawy. Gotowe!

Mam nadzieję, chętnie wypróbujecie ten przepis. Smacznego! 🙂