eggs

Musaka

w wersji dietetycznej

Musaka

Lista składników:
– 1 bakłażan
– 250 g zmielonego filetu z kurczaka
– 2 średnie pomidory
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– łyżeczka oliwy
– przyprawy: sól, pieprz, chili, bazylia, oregano, pietruszka, cynamon, wędzona papryka

Sos:
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 1 łyżka mąki kukurydzianej
1 jajko #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 1 łyżka parmezanu
– przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa

Musaka

w wersji dietetycznej

Musaka, którą dziś Wam prezentujemy jest dietetyczną wersją tej, która swoje początki miała w krajach śródziemnomorskich. Z upływem lat musaka ewoluowała i tak oto dziś przychodzi do Was w odchudzonej wersji. To danie, które jest rodzajem zapiekanki na bazie bakłażana. Smaczna i prosta w przygotowaniu musaka idealnie sprawdzi się jako obiad! 🙂

Przygotowywanie musaki zacznij od pokrojenia cebuli w drobną kosteczkę i przeciśnięcia przez praskę ząbków czosnku. Następnie podsmaż je lekko na patelni przy użyciu oliwy. Do cebulki i czosnku dodaj zmielony filet z kurczaka i ponownie podsmażaj. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj również pietruszkę, bazylię i oregano oraz po szczypcie chili i cynamonu. To właśnie cynamon nada musace jej charakterystyczny smak mimo że takie połączenie smaków może nam się wydawać nieco szalone. 😉

Do doprawionego i podsmażonego mięsa z kurczaka dodaj pozbawione skórki, pokrojone w grubą kostkę pomidory i duś wszystko pod przykryciem.

Pora zająć się naszym bazowym warzywem. Umyj bakłażan i pokrój go w cienkie półtalarki oraz posól. Półtalarki układaj na patelni do grillowania i grilluj do czasu, aż lekko zmiękną.

Dno naczynia żaroodpornego wyłóż połową zgrillowanych bakłażanów i przykryj połową doprawionego mięsa. Następnie jeszcze raz powtórz tę czynność.

W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z mąką kukurydzianą, jajkiem, parmezanem i przyprawami. Tak powstały sos wylej na mięsną warstwę do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika i zapiekaj przez ok 30-35 minut.

Smacznego! 🙂