eggs

Mięsne muffinki z jajkiem

i pomidorem

Mięsne muffinki z jajkiem

Lista składników:
12 jajek #PANKURAK z chowu ekologicznego
12 plastrów pomidora
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego

Przyprawy do mięsa
1 łyżka świeżo zmielonej szałwii
1 łyżeczka świeżo zmielonego tymianku
2 łyżki syropu klonowego
2 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka suszonego koperku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka sproszkowanego czosnku

Potrzebna będzie też:
forma do pieczenia 12 muffinek
kilka gałązek koperku do dekoracji

Mięsne muffinki z jajkiem

i pomidorem

To danie jest warte tego, aby poczekać na nie pół godziny 🙂 I nieważne jest, jak właśnie jest pora. Sprawdzi się na śniadanie, do obiadu i na wieczorną przekąskę. A do tego bardzo łatwo się je dzieli. Nie czekaj i zaserwuj te oryginalne muffinki swoim domownikom. Gwarantuję, że będą zachwyceni! 🙂

Do misy przełóż mięso mielone i dodaj do niego wszystkie wszystkie przyprawy z listy składników. Dokładnie wymieszaj na gładką masę. Jeśli ten krok mamy już wykonany, to pora na przygotowanie formy do pieczenia muffinek. Posmaruj delikatnie tłuszczem zagłębienia i wyłóż każde z nich 1/12 częścią przyprawionego mięsa. Staraj się, aby warstwa mięsa nie była zbyt gruba. Dzięki temu będzie się ono mogło upiec równocześnie z jajkiem i nie będzie surowe. Aby łatwiej było Ci wyjmować upieczone koszyczki z foremki, nie dociskaj mocno mięsa do dna zagłębień, a jedynie delikatnie do ścianek. Uformuj je na wzór ptasich gniazdek.
Jajka wybijaj pojedynczo do szklanki i przelewaj do koszyczków. Dzięki temu sposobowi, unikniesz możliwości, aby do mięsa dostała się skorupka jajka.

Jeśli w każdym mięsnym gniazdku jest już jajko, możesz je teraz delikatnie przykryć pomidorowymi plastrami, tak aby żółtko pozostało nienaruszone. Posyp szczyptą soli do smaku.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 30 minut.

Po upieczeniu odczekaj chwilę, aby muffinki lekko ostygły. Pozwoli Ci to na łatwiejsze wyjęcie mięsnych koszyczków z foremki. Udekoruj koperkiem.

Smacznego! 🙂