eggs

Kanapki z guacamole i jajkiem

Kanapki z guacamole i jajkiem

Lista składników:
– 2 duże dojrzałe awokado
– 2 średnie pomidory
2 jaja #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 2 ząbki czosnku
– sok z całej limonki
– pół pęczka posiekanej kolendry
– 1 czerwona cebulka
– 3 łyżki oliwy
– sól, pieprz i kmin do smaku
– kilka kromek chleba razowego

Kanapki z guacamole i jajkiem

Dzisiaj w swoich progach witamy dla odmiany kuchnię meksykańską. Za cel obieramy przyrządzenie pysznej i zarazem zdrowej pasty guacamole, która bazuje na awokado. Od awokado zależy, czy nasza pasta będzie sukcesem czy też klęską. 😉 Dlatego wybierzcie w sklepie te najlepsze – świeże i dojrzałe, a będziecie zajadać się guacamole z ogromną przyjemnością i czystym sumieniem. 😉

Pora zacząć działać. Umyj awokado i przekrój je na pół, dojeżdżając ostrzem noża do samej pestki. Następnie chwyć za połówki i przekręć je w przeciwnych kierunkach. Usuń pestkę, możesz lekko wbić w nią nóż i wyjąć. Nie wyrzucaj jej. Już niedługo dowiesz się dlaczego. 😉

Miąższ awokado oddziel od skórki za pomocą łyżki stołowej i przełóż do miseczki. Do awokado dodaj sok wyciśnięty z limonki. Dzięki temu pozostanie ono dłużej świeże i apetyczne. Sok sprawi, że nie będzie ciemniało mimo utleniania się przez kontakt z powietrzem.

W następnym kroku rozgnieć widelcem awokado w miseczce. Poprzez dodanie do powstałej masy odpowiedniej ilości oliwy i ponowne ugniatanie sprawimy, że awokado nie będzie się dłużej utleniało, a dodatkowo masa stanie się bardziej gładka i kremowa.

Do dodania do pasty jaką uzyskaliśmy przygotowujemy dodatki. Czosnek należy przecisnąć przez praskę, cebulkę pokroić w piórka, a pomidory w kostkę. Wszystko razem ze sobą łączymy i doprawiamy solą, pieprzem oraz kminem do smaku. Nie zapomnijmy dodać kolendrę, która nada guacamole cudowny aromat.

Guacamole podajemy na chlebie razowym od razu po przygotowaniu. Dla jeszcze lepszego smaku, kanapki wzbogacamy plasterkami jajek ugotowanych na twardo i delikatnie solimy, jeśli jest taka potrzeba.

Wskazówka! 🙂 Jeśli chcecie, żeby guacamole pozostało dłużej świeże, włóżcie do miseczki pestkę z awokado.

Smacznego!