eggs

Jajka po ranczersku

wersja odchudzona

Jajka po ranczersku

Składniki:
– 150 g szynki drobiowej
– masło klarowane do podsmażania
– 1 cebula
– 250 g czerwonej fasoli
– sól i pieprz
– kmin rzymski i wędzona papryka
– 4 tortille
4 jajka #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 1 puszka pomidorów bez skórek
– 1 mała czerwona cebulka
– 1 awokado
– świeża kolendra
– sok z limonki

Jajka po ranczersku

wersja odchudzona

Słyszeliście kiedyś o HUEVOS RANCHEROS? Jajka po ranczersku to danie z dalekiego Meksyku. Kultowy posiłek tamtejszych farmerów, który najpierw podbił ich podniebienia, a potem… nasze. 🙂 Ten rodzaj posiłku zdecydowanie można określić mianem śniadania dla mistrzów. Chyba nie trzeba dodawać nic więcej. Po prostu spróbujcie go w swojej kuchni. U nas w wersji odchudzonej – szynka zamiast boczku sprawdza się tu idealnie. 😉

Chcąc zacząć przygotowywanie naszych jajek po ranczersku, skup się najpierw na tym, co będzie im towarzyszyć na talerzu. Wspomnianą wcześniej szynkę pokrój w kosteczkę i podsmażaj na patelni na maśle klarowanym do czasu, aż zrobi się rumiana i chrupiąca. Następnie przełóż gotową szynkę na talerz wyłożony ręczniczkiem, żeby pozbawić ją nadmiaru tłuszczu.

Posiekaj drobno cebulkę i wrzuć ją na tłuszcz na tę samą patelnię, na której przygotowana była szynka. Zeszklij ją, a następnie dorzuć na patelnię fasolkę z puszki. Możesz dodać również 2-3 łyżki zalewy z puszki fasoli. Przypraw fasolkę standardowo solą i pieprzem do smaku. Jeśli tylko lubisz, użyj do podkręcenia smaku również kminu rzymskiego. Ciekawe połączenie smakowe wydobędziemy też dzięki wędzonej papryce. Podgrzewaj fasolę z cebulą, a później rozgnieć wszystko widelcem w celu uzyskania pasty. Nie musi być ona dokładnie gładka. Nie martw się, jeśli Twoja masa nie będzie jednorodna. Wprost przeciwnie – jeśli zachowa strukturę fasolki, tym lepiej.

Na patelni o wielkości co najmniej takiej, jak Twoje tortille, rozgrzej masło klarowane, a następnie podsmażaj na niej placki z obu stron. Nie musisz robić tego długo, wystarczy, że tortille lekko się podsmażą i ugrzeją. Wówczas przenieś placki na talerz, a na patelnię wbij i usmaż jajka sadzone.

Do miseczki przełóż pomidory z puszki, a czerwoną cebulkę bardzo drobno posiekaj i połącz. Dopraw lekko solą i pieprzem.

Kiedy wszystkie składowe jajek po ranczersku masz już gotowe, nadchodzi czas na połączenie ich w całość. Na podgrzaną tortillę wyłóż 1/4 pasty fasolowej i rozsmaruj na całym placku. Jajko sadzone przełóż na środek tortilli. Posyp je 1/4 podsmażonej szynki i dodaj pomidorową salsę.

Do tak przygotowanych jajek możesz dodać awokado pokrojone w plastry. Jeśli się na nie zdecydujesz, pamiętaj, żeby skropić je sokiem z limonki, żeby nie ściemniało. Całość posyp solą i pieprzem oraz udekoruj świeżą i aromatyczną kolendrą.

SmacznEGGo! 🙂