eggs

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Lista składników:
8 jajek #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 3 ząbki czosnku
– 500 g grzybów kurek
– ok. 3-4 łyżki masła klarowanego
– łyżka soku z cytryny
– pół pęczka świeżego szczypiorku
– pół pęczka świeżego koperku
– sól, pieprz do smaku

Jajecznica z kurkami

Witajcie Kochani! Ten tydzień zaczyna się nam nawet słonecznie, więc może by tak sprawdzić, co w lesie piszczy i wybrać się na grzyby? Może przy okazji spaceru dojrzycie też dorodne kurki, które będziecie mogli potem w wykorzystać w przepisie na jajecznicę właśnie z tymi grzybami. Pyszna sprawa! Już Wam mówię, co i jak! 🙂

Wiadomą rzeczą jest, że świeżo zebrane grzyby należy dokładnie oczyścić z ziaren piasku, igieł itp. Na samym początku, kiedy grzybki będą suche najłatwiej będzie omieść je pędzelkiem, a następnie dokładnie płukać pod bieżącą, koniecznie zimną wodą. Starajcie się zbyt długo nie narażać grzybów na moczenie. W innym przypadku Wasza jajecznica nie będzie tak aromatyczna i znacząco straci na smaku. Żeby pozbyć się wody, która wniknie między blaszki kurek możesz też odłożyć grzyby na krótki czas na ręczniczki papierowe.

Osuszone kurki pokrój na desce na mniejsze kawałki. Kilka z nich możesz pozostawić w całości. Nadają wówczas jajecznicy charakteru dekoracyjnego. Na patelni rozgrzej masło klarowane, ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę i podsmaż chwilę na maśle, a następnie dorzuć wszystkie kurki i podsmażaj przez ok. 8 minut. Podczas smażenia mieszaj grzyby od czasu do czasu. W pierwszej fazie z kurek wydostanie się dużo wody, która później odparuje, dlatego nie musicie się martwić, że źle je osuszyliście.

Kiedy na patelnie będzie już mieć dobrze podsmażone i odparowane grzyby, to będzie to idealny czas, żeby nadać im wyrazu. Dodajcie wtedy do nich sok z cytryny, posiekany szczypiorek oraz koperek i przyprawcie solą i pieprzem do smaku.

Do szklanki wybij jajko i przelej je na talerz. Czynność powtórz tyle razy, ile mamy jajek. Dzięki temu za każdym razem możemy kontrolować, czy przypadkiem do naszej masy jajecznej nie dostanie się kawałek skorupki. Przy użyciu trzepaczki do jajek połącz białka z żółtkami i wylej masę na patelnię. Nie przestawaj mieszać składników. Smaż tak długo na zmniejszonym ogniu, aż osiągniesz jajecznicę tak ściętą jak najbardziej lubisz. Na koniec wyłóż na talerze i udekoruj szczypiorkiem lub koperkiem.

SmacznEGGo! 🙂