eggs

Gofry z owocami

i bitą śmietaną

Gofry z owocami

Lista składników:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g roztopionego masła
2 jajka #PANKURAK
(żółtka oddzielone od białek)
1 szklanka mleka

Gofry z owocami

i bitą śmietaną

Przygotowanie ciasta na gofry to sprawa prosta i szybka, dlatego na samym początku rozgrzej dobrze gofrownicę, aby czas oczekiwania na te pyszności zmniejszyć do minimum.

Do dużej misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj do nich cukier, cukier wanilinowy oraz sól i dokładnie wymieszaj. W kolejnym kroku do powyższych składników dolej roztopione masło, żółtka i pół szklanki mleka. Miksuj i powoli dolewaj pozostałe mleko, aby uzyskać gładką masę.

Białka ubij na sztywną pianę i bardzo delikatnie połącz je ze zrobioną wcześniej masą. Najlepiej za pomocą łyżki. Do tej czynności absolutnie nie używaj miksera.

Kiedy gofrownica z pewnością jest już bardzo dobrze nagrzana, przelej na nią porcję ciasta i piecz przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie gofry powinny być już rumiane i chrupkie.

Podawaj z bitą śmietaną i ułożonymi na niej pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami.

Jeśli chcesz możesz również w szybki i prosty sposób przygotować sos truskawkowy.
Do garnuszka wrzuć pokrojone truskawki i zasyp cukrem pudrem (ilość cukru jest zależna od słodkości truskawek). Gotuj mieszając przez około 4 minuty, a potem dodaj cukier wanilinowy i sok z cytryny do smaku. Zblenduj i gotowe. Schłodzonym sosem polewaj gofry. Niebo w dziobie!