eggs

Fit muffinki bezglutenowe

Fit muffinki bezglutenowe

Lista składników:
1 banan
1 mały jogurt naturalny
4 łyżki miodu
1 jajko #PANKURAK
1 ½ szklanki mielonych migdałów
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
4 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki posiekanych orzechów
50 g gorzkiej czekolady

Fit muffinki bezglutenowe

Nie chciałbym, żebyście pomyśleli, że robię sobie z Was jakieś jaja, ale te muffinki są proste w wykonaniu i przepyszne. Ewa Ch. i Anna L. były nimi zachwycone. Spróbujcie i Wy!

Na samym początku włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 175 st C, bo przygotowanie ciasta to bułka z ziarnem… znaczy z masłem.

Przygotuj sobie dwie misy. W pierwszej z nich rozgnieć banana widelcem i zmieszaj go z jogurtem naturalnym, a następnie dodaj do nich miód, jajko i ponownie wymieszaj.

W drugiej misie połącz ze sobą migdały, orzechy, wiórki kokosowe, kakao, mąkę i sodę.

W kolejnym kroku zmieszaj ze sobą zawartości obu mis kierując się jedną zasadą – mokre do suchych. Znów mieszaj korzystając z rózgi kuchennej lub widelca tylko do momentu połączenia składników.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Nałóż do nich ciasto, a na wierzch posyp posiekaną czekoladą, która podczas pieczenia rozpłynie się na całej powierzchni muffinki. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 23-25 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystudzenia.

Muffinki przed podaniem możesz też udekorować bitą śmietaną, ale wtedy przestaną być FIT. 🙂