eggs

Domowe lody waniliowe

Domowe lody waniliowe

Lista sk艂adnik贸w:
– 450 ml 艣mietanki 30%
– 600 ml mleka 3,2%
– 1 laska wanilii
– 150 g cukru
8 偶贸艂tek jaj #PANKURAK z chowu ekologicznego

Domowe lody waniliowe

Witajcie ponownie w mojej kuchni! 馃檪

Pogoda w ko艅cu zacz臋艂a nam sprzyja膰. Gor膮co przysz艂o do nas szybciej ni偶 lato kalendarzowe. Upa艂 zagl膮da nam do okien, ale wcale z tego powodu nie narzekamy. Cieszymy si臋 s艂o艅cem, a przy okazji zrobimy co艣, co nas przyjemnie och艂odzi! Co powiecie na lemoniad臋? 呕artowa艂em… 馃槈 dzisiaj mam dla Was co艣 lepszego, a mianowicie domowe lody waniliowe! Mo偶ecie kupi膰 takie w sklepie, ale 偶aden smak nie dor贸wna lodom zrobionym we w艂asnym zaciszu. Zapraszam po przepis! 馃檪

Wi臋kszo艣膰 przepis贸w na lody bazuje na 艣mietance, ale nie w ka偶dym przepisie znajdziecie tajemniczy sk艂adnik, kt贸rym s膮 偶贸艂tka jajek. To w艂a艣nie on nada naszym lodom oryginalnego smaku, kt贸rego nie znajdziecie w gotowych lodach.

Na samym pocz膮tku przyrz膮dzania naszego deseru przelewamy odmierzone ilo艣ci 艣mietanki i mleka do garnka. Podgrzewamy na ma艂ym ogniu. Nast臋pnie lask臋 wanilii przecinamy wzd艂u偶 i za pomoc膮 no偶a wydr膮偶amy ziarenka. Dodajemy je do 艣mietanki i mleka, dla wzmocnienia smaku wrzu膰my te偶 do garnuszka oczyszczon膮 lask臋, kt贸r膮 p贸藕niej wyjmiemy. Do naszej mieszanki dosypujemy 100 g cukru, mieszamy i doprowadzamy ca艂o艣膰 do zagotowania po czym odstawiamy do przestygni臋cia. Pami臋tajmy te偶 o usuni臋ciu laski wanilii.

Skorupki jaj dok艂adnie myjemy i sparzamy wrz膮tkiem. P贸藕niej oddzielamy bia艂ka od 偶贸艂tek. Do 偶贸艂tek dodajemy pozosta艂膮 cz臋艣膰 cukru i kr贸tko miksujemy. Nast臋pnie prze艂膮czamy obroty miksera na najni偶sze i cieniutkim strumieniem dolewamy jeszcze gor膮ce mleko ze 艣mietan膮. G艂adk膮 mas臋 ponownie przelewamy do garnuszka i po raz kolejny podgrzewamy. Ca艂y czas mieszamy do czasu zg臋stnienia oraz nie dopuszczamy do zagotowania.

Tak przygotowan膮 mas臋 przelewamy do jednego du偶ego pojemnika. Wystudzamy i wstawiamy do zamra偶arki na co najmniej 5-6 godzin. 呕eby unikn膮膰 pojawienia si臋 kryszta艂k贸w lodu nale偶y po ok. 1-1,5 godziny przemiesza膰 mas臋 艂y偶k膮 i powt贸rzy膰 jeszcze raz po up艂ywie takiego samego czasu. Oczywi艣cie o ile si臋 da. 馃檪

Przed podaniem lody wyjmujemy z zamra偶arki i pozostawiamy na ok. 10 minut – w贸wczas ich dzielenie b臋dzie sz艂o nam o wiele 艂atwiej.

#SmacznEGGo! 馃檪