eggs

Cukiniowa szakszuka

Cukiniowa szakszuka

Lista składników:
– 1 mała cukinia
– 1 łyżka masła
3 jajka #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz do smaku
– bazylia do dekoracji

Cukiniowa szakszuka

Lato dopisuje i przetworów nastał czas. Cukinia w ogródku za kurnikiem rośnie jak szalona i powoli kończą nam się pomysły jak ją wykorzystać, ale jeden mamy specjalny. Skradł nasze serca. Gotowa potrawa do złudzenia przypomina szakszukę, bo jedyna różnica jest tylko w kolorze. Ta nasza jest zielona 😉 Cukiniowa szakszuka – korzystajcie z przepisu! 🙂

Umyj cukinię i przekrój ją na pół wzdłuż, a następnie wydrąż z jej środka gniazda nasienne. Jest to miękkie warzywo, dlatego w bardzo łatwy sposób możesz to zrobić łyżeczką. Następnie użyj nożyka do obierania i potnij łódeczki na cienkie wstążki.

Na rozgrzane na patelni masło wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż chwilę na małym ogniu. Nie przestawaj mieszać, aby uniknąć przypalenia. Po wykonaniu tej czynności dorzuć na patelnię swoje cukiniowe wstążki, posól i popieprz do smaku. Mieszaj co jakiś czas do momentu, kiedy cukinia lekko zmięknie.

Przed nami już ostatni etap przygotowywania. Cukiniowa szakszuka już prawie jest na mecie, ostatni odcinek do pokonania to wybicie jaj na zieloną pierzynkę. Smaż je pod przykryciem tak długo, aż zetną się białka. Ci, którzy nie lubią jajek na miękko, mogą przekłuć żółtka pazurem… widelcem. 😉

Przełóż na talerz i udekoruj bazylią. 🙂

Smacznego! 🙂