eggs

Chleb z twarogiem i jajkami

Chleb z twarogiem i jajkami

Lista składników:
5 jaj #PANKURAK z chowu ekologicznego
– 0,5 kg chudego twarogu
– 1 1/2 łyżeczki soli
– 200 g otrębów owsianych
– 150 g płatków owsianych
– 50 g siemienia lnianego + ilość do posypania
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Chleb z twarogiem i jajkami

Witajcie! Kuchnia Pana Kuraka dziś znów otwiera się specjalnie dla Was. Jak zwykle próbujemy Was zaskoczyć i podsunąć Wam przepis na coś totalnie nowego. Coś, czego jeszcze u nas nie było, choć w zwykłym życiu spotykamy się z tym codziennie. Tym czymś jest chleb. Śniadanie, potem drugie, kolacja. Każdy z nas sięga po chleb. Ciemny, jasny, razowy, gryczany… Rodzajów jest wiele, ale ten przepis, który Wam przekażę chyba troszkę Was zaskoczy. Chleb, który robiony jest na bazie twarogu. Chleb, którego składnikiem są też jajka! I jak? Zaintrygowani? No to jedziemy dalej! 🙂

Jak to zwykle z moimi przepisami bywa, staram się wybrać dla Was coś, co będzie smaczne, a przy tym proste w przygotowaniu. Z racji tego, że chleb z dzisiejszego przepisu nie zawiera dodatku drożdży, oznacza to, że nie będziemy musieli czekać na jego wyrastanie przed włożeniem do piekarnika. Wielu z Was pewnie nie próbowało samodzielnego pieczenia chleba właśnie ze względu na czasochłonność tego procesu. A tu proszę, okazuje się, że można mieć chleb przygotowany w bardzo krótkim czasie. Świeży chleb jak z piekarni od dzisiaj nie będzie dla Was niczym trudnym.
Proces przygotowywania chleba w związku z powyższym rozpoczniemy od wyłożenia formy do jego wypieku papierem do pieczenia, polecam skorzystanie z tzw. keksówki o długości ok. 22-25 cm oraz od włączenia piekarnika i rozgrzania go do temperatury 180 st. C.

Następny krok w naszych przygotowaniach to wybicie całych jaj do średniej wielkości misy. Następnie do jaj dodajemy odważoną ilość twarogu, wsypujemy płatki, otręby oraz siemię lniane. Całość doprawiamy solą do smaku. Przy pomocy łyżki łączymy składniki ze sobą. Długo mieszamy przez co nasza masa zostanie lekko napowietrzona, a składniki idealnie wymieszają się ze sobą. Tak wyrobioną masę przekładamy do przygotowanej formy keksowej. Wierzch wygładzamy łyżką. Górę chleba można posypać nasionami siemienia lnianego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez minut w temperaturze 180 st. C. Po tym czasie wyjmujemy chleb z keksówki i wstawiamy jeszcze raz do piekarnika nie zmieniając temperatury pieczenia na ok. 10 minut. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą skórkę nie tylko na wierzchu naszego chleba, ale również chrupiące staną się jego boki.

Chleb podajemy po wystudzeniu posmarowany masłem i obłożony ulubionymi dodatkami.

SmacznEGGo!