eggs

Buddha Bowl

Buddha Bowl

Składniki na dwie średniej wielkości miski:
– 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej
– 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 1 marchewka
3 jaja #PANKURAK z chowu ekologicznego ugotowane na twardo
– 6 pieczarek
– 1 awokado
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 50 g szpinaku
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– sól, pieprz
– sos aioli

Buddha Bowl

Dziś w kuchni Pana Kuraka ugościmy i nakarmimy samego Buddę. Do tej pory pokazywaliśmy Wam różne dania śniadaniowe, obiadowe i takie na kolację. Dzisiaj coś do tego dołożymy. Wielu z nas chcąc zdrowo odżywiać się w domu jak i poza nim, szuka inspiracji na boxy do pracy. Buddha bowl jest właśnie takim daniem które idealnie nada się na wynos. Buddha bowl to po prostu miska warzyw w przeróżnych kompozycjach. Serdecznie zapraszam Was do dalszej lektury, a dowiecie się jeszcze kilku rzeczy o tej potrawie.

Bowl – bo w misce. Ale dlaczego Budda? A dlatego, że rzeczoną miskę powinniśmy wypełnić po same brzegi i ciut więcej. Uzyskamy wtedy charakterystyczny brzuszek Buddy. Buddha bowl to naładowany wartościami odżywczymi, totalnie zbilansowany posiłek, który zaspokoi zapotrzebowanie organizmu na poszczególne makroskładniki, a ponadto urządzi również ucztę naszym oczom. 🙂

Co najważniejsze – taki posiłek z łatwością możemy przygotować w domowym zaciszu. Każdy sobie z nim poradzi. Stanowi źródło pełnoziarnistych zbóż (komosa), białek (ciecierzyca), a nawet tłuszczów, które w tym przypadku gwarantuje nam awokado. No dobrze, koniec gdakania, przechodzimy do działania! 🙂

Przygotowywanie naszej miski dobrodziejstw zaczynamy od ugotowania komosy ryżowej. Jedną porcję komosy gotuj w dwóch porcjach wody. Wodę lekko posól i gotuj do momentu, kiedy w komosie pojawią się małe, białe sprężynki. Powinno to zająć ok. 15 minut. Wówczas dodaj jeszcze sok z cytryny, przemieszaj, a następnie zdejmij z ognia i odstaw w chłodne miejsce do przestygnięcia. Bardzo ważne! Nie odlewaj wody, kasza sama ją wchłonie.

Brokuły również przygotuj do gotowania. Podziel je na różyczki i wrzuć do wrzącej wody z dodatkiem soli. Gotuj 4 minuty. Po tym czasie odlej i tak samo jak komosę – odstaw do przestygnięcia.

Pora na uporanie się z ciecierzycą. Jej przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Ciecierzycę wysyp na suchą patelnię i delikatnie ją podpraż przyprawiając wędzoną papryką i odrobiną soli. Mieszaj ciągle, nie pozwól, żeby całość się przypaliła.

Marchewkę umyj, obierz, a następnie pokrój wedle uznania. Mogą to być plasterki, zapałki, a nawet grubsza kostka. Wybór należy do Ciebie. Ugotowane na twardo jajka #PANKURAK pokrój w ćwiartki.

Pieczarki po oczyszczeniu również pokrój – tym razem w plasterki. Grilluj je na patelni na oleju w towarzystwie brokułów po ich przestygnięciu. Delikatnie posól i popieprz do smaku.

Zanim zaczniesz układać nasze składniki w miseczkach, pozostało Ci już tylko obrać i pokroić w plastry awokado.

Miseczki wykładaj dokładnie umytym szpinakiem. Na szpinak nałóż ugotowaną komosę ryżową, a następnie brokuły, pieczarki, jajka, marchewkę i awokado. Górę posyp przygotowaną wcześniej ciecierzycą. Wierzchołek smaków zwieńcz sosem aioli.

SmacznEGGo!