Bataty ze szpinakiem i jajkiem
Lista sk艂adnik贸w:
3 bataty
1 z膮bek czosnku
ok. 400 g szpinaku
3 jaja #PANKURAK z chowu ekologicznego
ok. 300 g pomidork贸w koktajlowych
oliwa do posmarowania batat贸w
mas艂o do sma偶enia
s贸l i pieprz do smaku
Bataty ze szpinakiem i jajkiem
Witajcie w mojej kuchni! 馃檪 Dzi艣 kolejny odcinek naszych kulinarnych przyg贸d. Zabieram Was do Krainy 艢niada艅 Idealnych, a w g艂贸wnych rolach wyst膮pi膮 dzisiaj jajka sadzone, szpinak i bataty. Z艂ote, s艂odkie ziemniaki, kt贸re zdecydowanie wcze艣niej nie zosta艂y docenione w moich przepisach. Zaraz to nadrobimy. Mam nadziej臋, 偶e b臋dziecie gotowa膰 razem ze mn膮. Je艣li raz spr贸bujecie takiego 艣niadania, to jestem pewien, 偶e ten pomys艂 na nie zostanie z Wami na d艂ugo! No to do dzie艂a! 馃檪
Na samym pocz膮tku zajmiemy si臋 batatami. B臋dziemy chcieli upiec je w piekarniku do naszego dania, dlatego najlepiej ju偶 teraz nastawcie piekarnik na 190 st. C i rozpocznijcie nagrzewanie.
Bataty
Bataty dok艂adnie myjemy szczoteczk膮, osuszamy przy u偶yciu papierowych r臋czniczk贸w. Nast臋pnie kroimy wzd艂u偶 i wydr膮偶amy nieco mi膮偶szu, 偶eby uzyska膰 efekt 艂贸deczek, do kt贸rych p贸藕niej na艂o偶ymy szpinakowy farsz. Mi膮偶szu z batat贸w nie wyrzucamy. 艁贸deczki smarujemy oliw膮 i delikatnie przyprawiamy sol膮 oraz pieprzem. Przek艂adamy na blaszk臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia i wk艂adamy do piekarnika. Tam pozostawiamy je na ok. 1 godz. Je艣li wybrali艣my du偶e bataty, to czas pieczenia nale偶y zwi臋kszy膰 nawet o kwadrans.
Farsz
W tym czasie, gdy bataty b臋d膮 w piekarniku przygotujemy farsz do naszych 艂贸deczek. Mi膮偶sz z batat贸w kroimy drobno na desce. Na patelni臋 dodajemy mas艂o, a po rozgrzaniu na t艂uszcz dodajemy przeci艣ni臋ty przez prask臋 z膮bek czosnku i sma偶ymy. Ci膮gle mieszamy, 偶eby unikn膮膰 przypalenia czosnku. W kolejnym kroku na patelni臋 dodajemy przygotowany mi膮偶sz z batat贸w. Przyprawiamy sol膮 i pieprzem. Kiedy bataty si臋 podsma偶膮, dodajemy szpinak i pozostawiamy na patelni do czasu, a偶 znacznie zmniejszy on swoj膮 obj臋to艣膰.
Jajko sadzone
Na drugiej patelni rozgrzewamy ponownie mas艂o i wybijamy ostro偶nie jajka w ten spos贸b, 偶eby unikn膮膰 rozlania si臋 偶贸艂tka. Zmniejszamy ogie艅 pod patelni膮 i sma偶ymy przez ok. 2 minuty, a po tym czasie przykrywamy patelni臋 pokrywk膮 i sma偶ymy dalej a偶 uzyskamy 偶贸艂tko 艣ci臋te tak, jak najbardziej lubimy.
Po up艂ywie 60-75 minut wyjmujemy batatowe 艂贸deczki z piekarnika i uk艂adamy na talerzach. Nast臋pnie do zag艂臋bienia dajemy szpinakowy farsz. Ca艂o艣膰 wie艅czymy przek艂adaj膮c na wierzch sadzone jajko. Lekko solimy i posypujemy 艣wie偶ym koperkiem.
Podajemy z poprzecinanymi na p贸艂 pomidorkami koktajlowymi.
SmacznEGGo! 馃檪